K Vánocům patří i tradiční zabijačky

Míchání krve rukou nebo praní střev. Pro někoho něco nepříjemného, pro jiného tradice, která patří k předvánočnímu času. Řeč je o zabíjačkách, které právě v tomto období lákají spoustu lidí na Děčínsku.

Zabíjačka je spíše doménou obcí

Zabíjačky jsou na některých vesnicích mnohaletou tradicí. U mnoha domů nechybějí chlívky s chrochtajícími čuníky. Je tomu tak například v obci Heřmanov na Děčínsku. "Poslední zabíjačku jsme tu měli teď o víkendu. Byla se vším všudy, nezabíjelo se jen pro maso jako takové, jak to někteří lidé dělají," uvedl Josef Sedláček. Poznamenal, že pokud chce mít někdo zabijačku jako za starých časů, má se připravit také na výrobu tlačenky, jitrnic, jelit, kroupové polévky a následně i sádla a škvarků.

U první zabijačky by měl být řezník

U pravé zabijačky by měli být minimálně čtyři lidé. Kdo ještě nikdy zabijačku nezažil, měl by si na tu první pozvat odborníka. "Pustit se s neznalostí do celé zabijačky je risk. Navíc řezník hlídá nejen čistotu svého oblečení a okolí, ale také nářadí a to, aby všichni pracovali tak, jak mají," uvedl děčínský řezník Petr Vesecký.

Zabijačku berou už jako rituál

Jako rituál berou někteří lidé zabijačku, a to v tom smyslu, že jí věnují celý den. Navíc se při ní sejde většinou celá rodina, která se dlouhou dobu neviděla. "Se zabijačkou jsme začali v půl osmé ráno a skončili ve čtyři odpoledne. Pak samozřejmě následovalo zapití. U sklenice dobrého piva a slivovice se má vždy zhodnotit uplynulý rok i prase, které bylo zabíjeno," popsal Josef Sedláček. Poznamenal, že během zabijačky si ale alkoholu nemá příliš všímat řezník. "Je to pravda. Řezník musí ochutnávat a přichucovat tím, co chybí. Alkoholem by si změnil chuť," uvedl Vesecký.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info