Benzenu v ruské řece Amur přibývá

Odborníci zjistili zvyšující se množství benzenu v ruském veletoku Amur. Do něj se chemikálie dostala z čínské řeky Sung-chua znečištěné po havárii chemické továrny koncem listopadu. Voda kontaminovaná chemickými látkami se rychle přibližuje k městu Chabarovsk s více než půl milionem obyvatel. Guvernér kraje nevyloučil, že úřady budou muset zavřít místní teplárnu, aby zabránily proniknutí kontaminované vody do systému.

Uzavření teplárny by bylo pohromou

Uzavření teplárny by znamenalo pohromu pro celou oblast, protože denní teploty se tam v současnosti pohybují kolem minus dvaceti stupňů Celsia a obyvatelé jsou převážně odkázáni na centrální vytápění. Alexandr Gavrilov z agentury, která provádí měření, řekl, že vzorky z řeky Amur odebrané 235 kilometrů jihozápadně od Chabarovska vykazují zvýšené množství rakovinotvorného benzenu. Úroveň znečištění podle něho dosahuje až k hranici únosnosti. Do Chabarovska by kontaminovaná voda, která překročila hranice Ruska minulý pátek, mohla dorazit již dnes. Gavrilov ovšem dodal, že situaci není třeba dramatizovat.

Lidé se připravují na to, že nepoteče voda

Ačkoli úřady dosud nedaly najevo, zda bude třeba přerušit dodávky vody, mnoho obyvatel se už připravuje na nejhorší. Lidé nakupují balenou vodu a plní kanystry z vodovodních kohoutků. Guvernér Išajev, který již dříve označil obyvatele oblasti za rukojmí Číny, znovu obvinil Peking, že neposkytuje kompletní informace o kontaminaci horních přítoků Amuru. "Čína nás informovala jen o nitrobenzenu a benzenu, ale my jsme v řece našli i další chemikálie, které nejsou o nic méně nebezpečné," řekla hydroložka Ljubov Kondraťjevová z místní pobočky ruské akademie věd.

Čína se již omluvila Moskvě za znečištění vod řeky Amur a začala vyšetřovat explozi v chemičce, která zamoření způsobila. Současně zahájila na svém území výstavbu dočasné přehrady, aby snížila dopad šíření chemikálií.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info