Souhrn událostí předchozího dne - 20. 12. 2005

Agrární komora: Čtyři zemědělské obory jsou v přímém ohrožení

Výroba vepřového masa, vajec, brambor a hroznů je podle Agrární komory ČR v přímém ohrožení. I když se postupně zvyšují dotace, celkové příjmy farmářů se snižují. Propad letošních příjmů odhaduje komora na osm až devět miliard korun při stále rostoucím dovozu potravin. Novinářům to dnes řekl prezident komory Jan Veleba. Výroba vepřového podle něj klesla za posledních pět let asi o 14 procent na 500.000 tun ročně, zatímco dovoz stoupl více než sedminásobně na letošních 140.000 tun. Vajec vyprodukovali letos farmáři 2,4 miliardy kusů, což je o pětinu méně než před pěti lety, snížila se i výroba brambor o třetinu na jeden milion tun. Naopak mírný nárůst výroby lze očekávat u drůbežího masa, která ve srovnání s rokem 2000 stoupla o sedm procent na 315.000 tun.

Politici přivítali částečné zrušení restituční tečky

Politici uvítali verdikt ústavních soudců, podle něhož se restituční tečka nebude vztahovat na vlastníky a jejich přímé dědice. Ostatní, kteří například nárok na vydání pozemku koupili od původních restituentů, mohou o majetek požádat jen do konce letošního roku. "Je to docela rozumný názor a nezbývá než to vzít na vědomí a snažit se s tím pracovat," uvedl premiér Jiří Paroubek (ČSSD).

ÚS zrušil restituční tečku jen pro přímé restituenty a dědice

Přímí restituenti a jejich dědici budou moci o vrácení pozemků žádat i po letošním 31. prosinci. Rozhodl o tom dnes Ústavní soud, když částečně vyhověl skupině 81 poslanců a senátorů, kteří podali návrh na zrušení takzvané restituční tečky. Ostatní lidé, kteří například nárok na vydání pozemku koupili od původních restituentů, mohou o majetek požádat jen do konce roku.

Lesy ČR chtějí obchodovat část dřeva přes burzu

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) hodlá příští rok vstoupit na burzovní trh se dřevem a přes Českomoravskou komoditní burzu Kladno a Komoditní burzu Praha na něm prodat půl miliónu metrů krychlových dřeva. Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) s tímto krokem LČR souhlasí, protože by měl umožnit vytvoření transparentní ceny dřeva v Česku. LČR patří asi polovina lesů v zemi. „Vstup na burzu je veden naší snahou umožnit získat dřevo za tržní cenu i těm, kteří to v konkurenci odběratelů měli dosud značně ztížené,“ řekl včera výrobně-technický ředitel LČR Karel Luňák.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info