České rybářství dodá na vánoční trh 260 t kaprů, stejně jako loni

Firma České rybářství Mariánské Lázně chce dodat na letošní předvánoční trh v oblasti severozápadních Čech kolem 260 tun kaprů. Tento objem odpovídá přibližně loňské úrovni. Ceny, za něž kapry prodává obchodníkům, letos firma nezvedala. Kapry rybáři denně zaváží obchodníkům v Karlovarském kraji a také na Chomutovsko i Ústecko. Ryb je na trhu dostatek, kromě kaprů dodává rybářství v omezené míře pstruhy a amury, řekl Jiří Ryšavý z obchodního oddělení společnosti.

Kolik kaprů z Českého rybářství letos lidé koupí, budou vědět rybáři až po svátcích. Objem denních dodávek se každý den mění. Například supermarkety objednávají ryby ze dne na den podle momentální poptávky. Cena, za níž České rybářství obchodníkům letos prodává, je na úrovni loňska. Kapři zařazení do první třídy a vážící mezi 1,9 až 2,4 kilogramu stojí zhruba 56 korun za kilogram. Výběrová třída nad 2,5 kilogramu je o dvě koruny dražší. "Kolik si ale k naší ceně přirazí jednotliví obchodníci, to už nevíme a ani to neovlivníme," poznamenal Ryšavý. Kapři od mariánskolázeňských rybářů putují rovněž na export.

O Vánocích si na nich pochutnají například v Německu nebo v Maďarsku. Celkem firma vyveze zhruba 80 tun ryb. V tuzemsku by měl být uspokojeni i zákazníci, kteří neradi škrábou šupiny a chtějí kapry lysce. "Lysec má asi třetinový podíl z celkového objemu dodaných ryb. Více ho směřuje do Ústeckého kraje," řekl Ryšavý.

České rybářství letos vylovilo celkem zhruba 650 tun tržních ryb, z nich je vetší část určena pro domácí odběratele. Tento výsledek odpovídá přibližně uplynulým dvěma rokům, kdy se výlov pohyboval kolem 630 tun. Podle Ryšavého byl letos průměrný rok s nižšími teplotami, které mimořádné produkci nepřály. České rybářství Mariánské Lázně hospodaří na 341 rybnících s celkovou výměrou 1652 hektarů v oblasti západních, středních a severních Čech. Mezi tři největší lovné rybníky patří Amerika, Lenešický a Regent s celkovou rozlohou asi 204 hektarů. Většinu roční produkce tvoří kapr, kolem 20 tun ostatní sladkovodní ryby, včetně pstruha, sivena a tilapie nilské.

Rybářství provozuje i moderní rybí líheň s využitím oteplené vody z elektrárny Tisová na Sokolovsku. Součástí líhně je rovněž rybochovné zařízení k produkci sumce a tilapie nilské.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info