Lesáci nechali vánoční stromky raději v lese

Letos po dlouhých letech poprvé pracovníci a. s. Lesy Český Rudolec nedělali v lese prořezávku vánočních stromků a neprodávají je. Důvodem je konkurence dovezených a na plantážích pěstovaných jehličnanů.

"Za poslední tři roky šel prodej strašně dolů. Ještě před pěti roky jsme prodávali kolem šesti stovek a každý rok to bylo nejméně o sto méně. Vloni jich bylo jen 135," říká vedoucí střediska dílen Vladislav Kadlec.

Lidé dnes dávají přednost sice dražším, ale zato pěkně rostlým stromkům z plantáží. Například v Zahradním centru v J. Hradci mají borovice od 200 Kč, ale třeba jedle za 550 Kč. "Velký zájem je i o stromky v kontejnerech, které lze pak přesadit. Třeba smrk omorika stojí 569 korun a jedle 899 korun," uvedla vedoucí Monika Jáchymová.

Silnou konkurencí se stává i prodej vánočních symbolů před supermarkety. Například v J. Hradci před Kauflandem budou stromky pro opozdilce i na Štědrý den. Nejlevnější smrk ztepilý je za 199 korun a dva a půl metru vysoká normandská jedle za 690 korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info