Kofola očekává nárůst tržeb o pětinu na 2,9 miliardy korun

Skupina krnovského producenta nealkoholických nápojů Kofola očekává v letošním roce tržby 2,879 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst 21,6 procenta. Zvýšení konsolidovaných tržeb napomůže letos otevřená továrna Kofoly v Polsku i výrazné posílení pozice společnosti v Maďarsku. Informoval o tom mluvčí firmy Petr Stoklasa.

Kofola má po jednom výrobním závodě v Česku, na Slovensku a od poloviny června i v Polsku. Exportuje také do Maďarska, Slovinska a Chorvatska. Na Slovensku Kofola vyrábí od roku 1998. Loni tam dosáhla obratu 900 milionů slovenských korun, což je bezmála stejně jako za první tři čtvrtletí letošního roku. Kofola zaměstnává do tisíce lidí.

Společnost Kofola loni vykázala zisk po zdanění 50,6 milionu korun proti téměř 116 milionům korun v roce 2003. Hlavními důvody meziročního poklesu zisku bylo podle Stoklasy zejména uvedení nových značek na trh, dále rozvoj holdingové struktury a s tím spojené personální náklady a rozsáhlé investice do Polska, které se podle Stoklasy projeví účetně ještě v dalších letech. Výstavba závodu v polském Kutně Kofolu stála 450 milionů korun, což je v současnosti údajně největší investicí v Polsku.

Krnovská nápojářská firma vznikla v roce 1993 privatizací bývalé sodovkárny státního podniku Nealko Olomouc. Firmu vlastní řecká rodina Kostase Samarase, která ji pojmenovala Santa nápoje. Současný název Kofola firma dostala v roce 2003. Konsolidované tržby firmy loni vzrostly o 23 procent na 2,367 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info