Souhrn událostí předchozího dne - 21. 12. 2005

Limity pro těžbu uhlí

Ministerstvo životního prostředí trvá na tom, aby zůstaly zachované stávající limity pro těžbu uhlí na Mostecku - chce tak mít záruku, že krajině a tamním obcím nehrozí likvidace - kvůli případnému rozšíření těžby. Ministerstvo průmyslu a obchodu a premiér Jiří Paroubek dali několikrát najevo, že ekologické limity těžby uhlí v severních Čechách by se mohli změnit.

Obchod s emisemi

Odvětví chovu prasat (Grampion Country Pork) největší potravinářské firmy ve Velké Británii, Grampian Country Foods, odkoupilo od společnosti British Air (BA) oprávnění na emise v objemu 2 000 tun oxidu uhličitého (CO2). Společnost Grampian se pomocí nákupu kvóty na emise chtěla dostat pod nejvyšší hranici povoleného objemu skleníkových plynů a naplnit tak britské předpisy a Kyotský protokol o ochraně ovzduší.

Lesáci nechali vánoční stromky raději v lese

Letos po dlouhých letech poprvé pracovníci a. s. Lesy Český Rudolec nedělali v lese prořezávku vánočních stromků a neprodávají je. Důvodem je konkurence dovezených a na plantážích pěstovaných jehličnanů. "Za poslední tři roky šel prodej strašně dolů. Ještě před pěti roky jsme prodávali kolem šesti stovek a každý rok to bylo nejméně o sto méně. Vloni jich bylo jen 135," říká vedoucí střediska dílen Vladislav Kadlec. Lidé dnes dávají přednost sice dražším, ale zato pěkně rostlým stromkům z plantáží. Například v Zahradním centru v J. Hradci mají borovice od 200 Kč, ale třeba jedle za 550 Kč.

Mzdy zemědělců by měly příští rok růst mírně přes sedm procent

Mzdy v zemědělství by měly v příštím roce vzrůst v průměru o více než sedm procent. Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů dnes podepsal se Zemědělským svazem vyšší kolektivní smlouvu, která zaručuje průměrný vzestup od ledna o 7,1 procenta a od července posílení o dalších 0,5 procentního bodu. Řekl to předseda odborového svazu Bohumír Dufek s tím, že výsledek jednání hodnotí kladně.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info