Na Teplicku mizí z polí zajíci

Zřejmě to nebude dlouho trvat a začne platit, že spatřit na poli zajíce znamená štěstí. Alespoň na Teplicku hnědých ušáků kvapem ubývá. Tvrdí to i Kurt Keppler, jednatel Mysliveckého sdružení, obora Duchcov. "Zajíce už nestřílíme několik let, protože jednoduše nejsou. Za tento stav nese vinu vzestup černé zvěře a špatné hospodaření se zemědělskou půdou, která trvale není neobdělávaná." Přitom například na Litoměřicku a Lounsku není o zajíce nouze. "Tam se totiž střídají zemědělské kultury na polích," vysvětluje hospodář duchcovského mysliveckého sdružení, Karel Pokorný. "Zemědělci na Teplicku nechovají dobytek, takže nepěstují vojtěšku, ani nedělají siláž." Obora Duchcov zahrnuje zhruba 800 hektarů v okolí Duchcova a Lahoště směrem k Zabrušanům a Ledvicím. "V našem revíru máme na normovaném stavu 57 kusů srnčí zvěře, černá migruje, ta se spočítat nedá, a v zimě přijde z hor vysoká.

Zato drobná zvěř, to je katastrofální. Máme víc srnčí než zajíců. Ti se sotva drží na normovaném stavu," stěžuje si Karel Pokorný. "Když jsem před pětatřiceti roky začínal, stříleli jsme 700 až 800 zajíců a 1400 bažantů ročně, kterých v současné době máme v celém revíru kolem 75 kusů." Duchcovští myslivci kdysi bažanty chovali ve vlastní odchovně. Což je prý tak náročné, že se víc vyplatí bažanta koupit. Nakonec jim nezbyde, než koupit i zajíce, přičemž ani to není levná záležitost. Jeden kus přijde zhruba na 2500 korun.Pokračování na straně 15Pokračování ze strany 13Smůlou zdejšího revíru jsou silnice, kterými je doslova protkán, navíc přímo prostředkem vede železniční tra .

Zvěř tím velmi trpí. "Z trofejové zvěře jsme letos slovili 15 kusů a stejný počet máme holé zvěře, čili srn a srnců, kterou kvůli úhynu nestřílíme," vypočítává Petr Roubal. Zvlášť na silnici v Lahošti, kde řidiči jezdí rychle, aniž by brali v potaz, že tudy migruje zvěř, je každou chvíli sražený kus. Občas se i v tomto revíru vyskytne problém s pytlačením. "Víme o tom, čas od času je v lese slyšet rána. Našli jsme i deku a vývrhy v potoce, ale pokud někoho nechytnete za ruku...," krčí rameny Jiří Seeman. "Jenomže pytlačí jen ten, kdo není myslivec a k takovému člověku je nebezpečné jít blíž. Drží zbraň tak zvaně na černo, čili podle vystřelených nábojnic není k dohledání a přitom může střílet první!"upozorňuje Petr Roubal. Srnec se střílí do konce září, holá do konce roku a divoké prase individuálně. Jakmile skončí doba lovu a napadne sníh, začnou se duchcovští myslivci o zvěř intenzivně starat. "Máme terénní auto a každou sobotu a neděli se jezdí zakrmovat, protože revír je dost rozlehlý a krmelišť je tady hodně," říká Karel Pokorný. Přes zimu zkrmí 80 q obilí, chléb a seno. "Zrní kupujeme v Mirošovicích, ale seno musíme sekat a sklízet sami.

Hodně nám pomáhají Technické služby města Duchcova, které nám seno dodávají," chválí Petr Roubal. V první zimní den vyslovil přání, aby letošní zima nebyla příliš tuhá a nenapadlo hodně sněhu, protože to zvěři ubližuje. Také pytlačící psi, kteří ji štvou, ale nikdy nedoženou. "Zvěř zalehne, dostane zápal plic a to je její konec."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info