Toxická skvrna plující po Amuru dorazila do Chabarovska

Toxická benzenová skvrna, která pronikla do řeky Amur z čínského toku Sung-chua, dorazila ve čtvrtek večer tamního času do východoruského Chabarovska. Podle agentury AP o tom informovala mluvčí regionální správy Natalja Ziminová, která zároveň upřesnila, že znečištění vody je v mezích normy a její dodávky městu nebudou přerušeny.

"Skvrna dorazila do města. Testy potvrdily přítomnost nitrobenzenu ve vodě. Jeho koncentrace ale nepřesahuje maximální povolenou mez, a proto nemáme v plánu přerušit dodávky vody do Chabarovska," řekla Ziminová agentuře AP.

Toxické nečistoty, které se na hladině Amuru postupně roztáhly do délky téměř 200 kilometrů, překročily ruskou hranici minulý pátek. Odborníci mají za to, že kolem Chabarovska s 580.000 obyvatel bude znečištěná voda, v níž byla zaznamenána také zvýšená hladina chloru a fenolu, protékat nejméně čtyři dny.

Amur je zdrojem veškerých zásob vody Chabarovska. K jejímu čištění byly použity tuny aktivního uhlí. Rovněž gubernátor Chabarovského kraje Viktor Išajev ujistil, že dodávky vody městu budou zachovány.

"Udělali jsem vše, co bylo v našich silách, abychom zabezpečili filtraci vody, a nemáme v plánu přerušit její dodávky do Chabarovska," prohlásil. Vyzval zároveň obyvatele města, aby zachovali klid.

Řeka Sun-chua, která je mimo jiné hlavní zásobárnou vody pro čtyřmilionové čínské město Charbin, byla zamořena v polovině listopadu po havárii chemické továrny v městě Ťin-lin na severovýchodě Číny. Do jejích vod uniklo celkem 100 tun nebezpečných chemikálií.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info