Stovky lidí o Vánocích zavítaly do zoo

Ačkoli vánoční svátky téměř zcela vylidnily centra jihočeských měst, v Zoologické zahradě Ohrada v Hluboké nad Vltavou to od Štědrého dne vypadalo, že s předstihem vypukla hlavní letní turistická sezóna.

Hluboká nad Vltavou -

Parkoviště před Loveckým zámečkem se zcela zaplnilo už na Štědrý den dopoledne. Najít zde parkovací místo bylo vskutku obrovským problémem, a tak návštěvníci zaplnili svými vozy každý dostupný prostor v okolí zahrady. „Jsme rádi, že náš záměr zpřístupnit zahradu celoročně v maximálním rozsahu se daří naplňovat,“ konstatoval ředitel zoo Vladimír Pokorný.

Pracovníci zoo připravili pro děti i jejich rodiče celou řadu akcí. V areálu zahrady například rozmístili několik vánočních stromků, které zdobili sami návštěvníci. „Právě ozdoby či dárky pro zvířata v podobě různých pamlsků, mrkve, jablek, sena, žaludů a podobně, které ovšem rozdělují pouze ošetřovatelé, jsou k nám už tradičně volnou vstupenkou,“ zdůraznil zástupce ředitele zoo Roman Kössl. Kromě prohlídky zoo děti čekal i doprovodný zábavný program, jejich rodiče pro zahřátí horký čaj či vánoční punč zdarma.

Celoroční zpřístupnění hlubocké zoo umožňuje podle Kössla vhodný výběr chovaných zvířat. To potvrdil i rozhovor u výběhu klokanů rudokrkých, kteří zvědavě vykukovali ze své krytého a vytápěného příbytku. „Vesměs chováme takové druhy zvířat, kterým tuzemské klimatické podmínky nevadí. To je i případ našich klokanů, kteří žijí v jižní Austrálii a Tasmánii, kde je sníh poměrně běžný,“ poznamenal Kössl.

V letošním roce investovala Zoologická zahrada Ohrada do svého rozvoje několik desítek miliónů korun, mimo jiné zrekonstruovala voliéru dravců, nejvíce zdrojů ale směřuje do dalšího rozšiřování expozice přístupné veřejnosti. Z celkem šesti hektarů areálů totiž zatím slouží návštěvníků zhruba třetina. Novinkou pro příští rok by tak měla být expozice sov a voliéra bahňáků. V budoucnu by přístupné prostory a obslužné části zahrady měly být rozděleny přibližně na polovinu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info