Obchody objemově posílily, finančně šly ale dolů

Celkem 286.794 tun zemědělských komodit za 975,8 milionu korun prošlo letos přes Plodinovou burzu Brno (PBB). Bylo to téměř o 45.000 tun meziročně více, ale ve finančním vyjádření šly obchody dolů o bezmála 150 milionů korun. Významnější část tvořila poptávka nákupu, která přesáhla polovinu celého objemu.

Statistika zahrnovala obě parity, tedy DDP při úhradě dopravy prodejcem i FCA při úhradě dopravy kupcem. I letos bylo stejně jako loni obchodování kolísavé, se značnými výkyvy v ceně i v objemu. V prvním pololetí se prodeje zvedly v obou paritách z téměř 88.000 tun na letošních 105.500 tun. Cena však z bezmála půl miliardy spadla na 371 milionů korun. Vývoj nákupu byl obdobný s převahou 88.400 tun za první pololetí.

K nejčastěji obchodovaným komoditám na burze patřil ječmen sladovnický, kterého se v prodeji objevilo celkem 25.400 tun při průměrné ceně 3383 korun za tunu. Následovala potravinářská pšenice v objemu 24.200 tun při průměrné ceně 3077 korun za tunu.

Obě komodity byl takto vyhodnoceny v paritě FCA. Poslední letošní obchodovací den byl ve znamení již tradiční stagnace. Cena všech komodit klesla, nejvýrazněji potravinářské žito - bezmála o pět procent na 2523 korun za tunu. Tento pokles ceny souvisel podle vedení burzy s nízkou kvalitou této komodity. Oživení poptávky čeká burza opět až na počátku roku 2006, přičemž první shromáždění burzy se uskuteční v úterý 10. ledna od 10:30 v jejím sídle v brněnské Kotlářské ulici.

Brněnská Plodinová burza má 11 řádných členů, šest soukromých dohodců a pět firemních makléřů. Řídícím orgánem je devítičlenná burzovní komora. Burza slouží k organizování obchodů s komoditami, ale sama se jich přitom neúčastní. Po burzovním setkání jedná vždy Cenový výbor PBB ke kótování cen pro příští čtrnáctidenní obchodovací období.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info