Souhrn událostí předchozích dní 30. 12. - 31. 12. 2005

Výrobky ze Šumavy mohou získat originální značku

Výrobky ze Šumavy, jako například mléko, zelenina, víno, ale i keramika či šperky, mohou získat originální značku. Zelenomodrý symbol na jejich obalu zaručí, že produkt vznikl na Šumavě šetrným způsobem k přírodě a pouze ze šumavských surovin. Výrobci se tak mimo jiné chtějí bránit potravinám z vnitrozemí, které se za "šumavské" vydávají

Ekozemědělci postrádají výraznější podporu státu

Novelu zákona o ekologickém zemědělství před několika dny podepsal i prezident, a tak už vešla v platnost. Farmáři zaměření na produkci ekologických plodin jsou s inovacemi spokojeni, avšak uvítali by ještě výraznější přístup státu. "Novela jednoznačně směřuje k posílení konkurenceschopnosti v rámci evropského zemědělského trhu. Například české ekologicky vypěstované seno bude v důsledku účinnosti této verze zákona moci být deklarováno jako bioprodukt. Konečně bude jako bioprodukt ekologicky hospodařícím zemědělcům prodáváno i v zahraničí," vysvětloval staroměstský senátor Josef Vaculík.

V roce 2005 bude celkový objem zemědělské výroby přes 480 milionů tun

Ministr čínského zemědělství Du Qing-lin řekl, že v roce 2005 bude celkový objem zemědělské výroby přes 480 milionů tun, znamená to miziroční nárůst o 15 milionů tun. Na konferenci v Pekingu Du řekl, že v uplynulých dvou letech se objem čínské zemědělské výroby postupně zvyšoval, celkově o 50 milionů tun. Podle informací se čínský vývoz zemědělské výroby rychle zvýšil v prvních deseti měsících, celkový výnos vývozu byl 45 miliard dolarů, což znamená meziroční růst o 9 procent. Čína se stane čtvrtou zemí v objemu obchodu se zemědělskými výrobky.

ČOI začala s kontrolami v hypermarketech

Obchodníci si koncem roku lámou hlavu, jak co nejvíce protáhnout žně, které začaly před vánočními svátky. Kontrolorům, kteří dohlédnou na to, zda se vše děje podle pravidel, sezóna naopak právě začíná. Česká obchodní inspekce začala hlídat hypermarkety po celé republice.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info