Výrobky ze Šumavy mohou získat originální značku

Výrobky ze Šumavy, jako například mléko, zelenina, víno, ale i keramika či šperky, mohou získat originální značku. Zelenomodrý symbol na jejich obalu zaručí, že produkt vznikl na Šumavě šetrným způsobem k přírodě a pouze ze šumavských surovin. Výrobci se tak mimo jiné chtějí bránit potravinám z vnitrozemí, které se za "šumavské" vydávají.

První zboží se šumavským logem se v obchodech objeví již v lednu. Značku "Šumava originální produkt" získají výrobci až po certifikaci od expertů, kteří budou zkoumat kvalitu produktu i použité suroviny.

"Chceme, aby značka propagovala chráněné území, kde je samozřejmě zdravější prostředí a výrobky vznikají kvalitnějším a šetrnějším hospodařením," řekl vedoucí projektu značení výrobků Tomáš Kažmierski. Dodal, že zároveň se tak producenti chtějí bránit výrobkům vydávajícím se za šumavské. Příkladem může být šumavský chléb, který lze koupit kdekoliv v zemi, se Šumavou však nemá nic společného.

Většinu šumavských podnikatelů logo láká, neslibují si však od něj například zvýšení prodeje. "Lidé, kteří chtějí kvalitní chleba, vědí, kam pro něj jít. Jsou zvyklí na naše pečivo, a i kdyby se tady na trhu objevil šumavský chléb vyráběný třeba v Praze, poznali by to. My máme už svou klientelu, takže značka příliš prodeji nepomůže a lidé spíš dají na pověst výrobce," řekl listu majitel pekárny Zrno ve Volarech Jaroslav Fatka.

Obdobnou značku mohou od října získat výrobky pocházející z oblasti nejvyšších českých hor Krkonoš. Značka Krkonoše originální produkt by měla dát spotřebitelům jistotu, že kupují produkt vyrobený na území Krkonoš, a ne dovezený z jiných regionů či zemí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info