Sníh ptákům nesvědčí, lidé by měli naplnit krmítka slunečnicí

Bohatá sněhová nadílka v těchto dnech sice udělala radost dětem, ptákům ale podle ornitologů nastaly nejkrušnější časy v roce. Nejhůře jsou na tom malí opeřenci, kteří mají malé tukové zásoby. Potrava pro ně zůstává skryta pod sněhovou peřinou, proto je nejvhodnější čas, aby lidé naplnili krmítka.

"Nyní je ptákům zle, protože se nemohou dostat k potravě. Je potřeba, aby lidé pokračovali v přikrmování. Nesmí jim však sypat nic slaného, ani sladkého, nevhodný je i chléb. Opeřencům mohou nabídnout strouhanku z rohlíků, slunečnicová semínka a lůj," řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku v Přerově Jiří Šafránek. Podle něj se ptáci již počátkem zimy naučili, na kterých místech jsou k nim lidé štědří. Do krmítek zavítají několikrát denně. Zbytek dne odpočívají v úkrytech, aby neztráceli příliš energie.

"Pokud nenajdou ptáci něco na přilepšenou v krmítku, hledají něco k snědku pod kůrou stromů a podobně. Příliš možností ale nyní nemají," vysvětlil ornitolog. Nejvíce pomoc lidí podle něj potřebují zástupci malých druhů, například pěnkavy, zvonci či sýkorky. Lidé ale mohou přikrmovat i labutě či kachny.

Na střední Moravu v těchto dnech zavítali i brkoslavové severní, kteří přilétli ze Skandinávie. Barevní ptáci se živí jablky, plody jeřabin či bobulkami jmelí. "Některou zimu ani nepřiletí a zůstávají na severu. Letos jsme ale pozorovali přílet prvních skupin, zřejmě je na severu hodně sněhu a nemají tam potravu," doplnil Šafránek. Lidé je mohou pozorovat mimo jiné i v přerovském parku Michalov.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info