Souhrn událostí předchozího dne - 3. 1. 2006

Nesplnili požadavky unie, proto zastavili výrobu

Společnost Drůbež příšovice zastavila výrobu. Důvodem tohoto kroku je nesplnění veterinárních a hygienických požadavků Evropské unie. Ačkoliv tyto požadavky měly podniky zpracovávající živočišné suroviny splnit již v době našeho vstupu do EU, příšovický podnik měl výjimku s tím, že se normám unie přizpůsobí do konce roku 2005. Tuto podmínku však nesplnil. Podnik, který nemá povolení porážet drůbež a zpracovávat její maso, zavřel již i své prodejny.

Ministr zemědělství schválil úpravy Operačního programu

Od osmého kola příjmu žádostí o podpory z Operačního programu zemědělství platí nové úpravy Pravidel pro žadatele. Informoval o tom mluvčí Ministerstva zemědělství ČR (MZe) Tomáš Loskot s tím, že ministr zemědělství Jan Mládek schválil úpravy poté, co je projednal a schválil Monitorovací výbor Operačního programu Zemědělství. Úpravy se podle Loskota týkají zejména rozšíření přijatelných výdajů v rámci podopatření 2.3.2. Chov vodních živočichů - akvakultura. „Zde budou nově přijatelné například investice do výstavby či modernizace sádek, nákup dopravních prostředků, které nejsou určeny k lidské přepravě, či pořízení drobné mechanizace na údržbu rybníků.

Ceny brambor táhne vývoz

Bramboráři ani na tuto sezónu, když předchozí jim ekonomicky příliš nevyšla, nebudou vzpomínat v dobrém. Agrární komora považuje brambory za jednu ze čtyř komodit, jejichž výroba je v přímém ohrožení. „Pro ekonomiku zemědělských podniků jsou rozhodující tržby a ty budou i přes vysoké hektarové výnosy dost problematické,“ počítá předseda Ústředního bramborářského svazu František Novák. Mluví o pěstitelích konzumních brambor, výsledky u průmyslových brambor označuje za jednoznačně dobré.

Vyhněte se zelenině z tržiště, radí inspekce

Nákup ovoce a zeleniny v tržnici se při současných mrazech nemusí vyplatit. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nákupy ve stáncích zákazníkům nedoporučuje. Mráz totiž může plody poškodit. Brambory začínají sládnout už při plus dvou stupních Celsia, upozornila mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info