Znovu sněží, na jihu Čech padají stromy

Českou republiku opět zasáhlo husté sněžení, které působí vážné problémy především v dopravě. Část silnic je neprůjezdná, v jižních Čechách padají na cesty stromy.

Hasiči kvůli tomu měli během noci asi 40 výjezdů, nejvíc na Českokrumlovsku a Českobudějovicku.

Silnice II. třídy spojující Rožmberk nad Vltavou a Větřní musela být dnes v 02:45 uzavřena, problémy se sjízdností jsou i v dalších místech. Kamiony bez zimní výbavy neprojedou na hlavním tahu mezi Holkovem a Kaplicí na Českokrumlovsku, což je cesta na hraniční přechod s Rakouskem Dolní Dvořiště, a mezi Mokrou a Volary na Prachaticku.

"Je to téměř kalamitní stav, mezi Krumlovem a Vyšším Brodem popadalo tolik stromů, že bylo třeba silnici uzavřít. Teď se pracuje na vyproštění sypače na Pasečné u Lipna, v Jemném u Kamenného Újezdu na Českobudějovicku uvízl v půl šesté autobus," řekl operační důstojník jihočeských hasičů Radek Suchan. Podle něho se problémy se stromy obešly bez zranění, komplikují však dopravu.

Husté sněžení komplikuje od rána dopravu na většině území Zlínského kraje. Na hlavních tazích leží po chemickém posypu zbytky rozbředlé sněhové kaše.

V noci dopravu zkomplikoval také zkřížený kamion, který zatarasil silnici přes kopec Hulince ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Úsek ve směru na Nový Jičín je podle mluvčího valašskomeziříčské radnice Josefa Beneše stále uzavřený. "Řidič neměl žádnou zimní výbavu, chybělo mu dokonce i obyčejné lano a lopata," řekl dispečer valašskomeziříčské Správy a údržby silnic.

V Libereckém kraji napadl další sníh a stále místy sněží, silničáři krajské správy silnic proto doporučují jezdit se zvýšenou opatrnostní. V oblasti Krkonoš fouká silný vítr, a tak se mohou tvořit sněhové jazyky a závěje.

Také v Olomouckém kraji sněžení a místy i vítr komplikují cestu motoristům. Silničáři již museli uzavřít silnici mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou na Olomoucku, ostatní cesty jsou zatím sjízdné. Řidiče však nabádají k velké opatrnosti.

"Dneska to vypadá špatně, silně sněží. Stále plužíme a sypeme. Nastupuje nyní druhá směna, natankujeme, naložíme materiál a vyrážíme znovu. Cestu mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou jsme museli uzavřít, neboť byla silně zafoukaná," řekl dispečer olomouckých silničářů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info