Australané si musí zvykat na vyšší teploty

Nevídaná horka a požáry buše připomínají Austrálii v těchto dnech nebezpečí klimatických změn.Oheň na jihovýchodě země pohlcuje tisíce hektarů zemědělské půdy. V Sydney bylo na Nový rok nejtepleji za desetiletí, kdy se teploty zaznamenávají. A jako by toho nebylo dost, Světová meteorologická organizace zveřejnila údaje, podle níž loňský rok byl v zemi nejteplejší od roku 1910, kdy se statistiky začaly uchovávat. Není proto divu, že tisk přináší rozhovory s vědci, kteří tvrdí, že Australané si budou muset na větší horko zvyknout, a to kvůli změnám podnebí způsobovaným skleníkovými plyny.Badatelé sice říkají, že nelze prokázat přímou souvislost emisí s teplotními výkyvy v menším časovém úseku, ale v delším časovém horizontu je to podle nich jiné. Předpovídají vyšší teploty, větší sucha, častější požáry a šíření tropických nemocí.

Žhavý Nový rokOheň o víkendu na jihovýchodě Austrálie zničil 15 domů a stále jich stovky ohrožuje. Farmáři počítají tisíce pošlých ovcí.Rtuť v teploměrech se na Nový rok ve městě Sydney vyšplhala na 44,2 stupně Celsia, což je nejvíce za dobu 67 let, kdy se tam teploty zaznamenávají. Včera ale přišla částečná úleva - chladnější počasí a déšť. Hasiči ale napočítali ještě 27 požárů buše a soudí, že budou ještě mít hodně práce."Hoří tam doslova tisíce hektarů a zabere nám asi čtyři dny, než se k nim dostaneme a zlikvidujeme je," řekl šéf hasičské služby australského státu Nový Jižní Wales Phil Koperberg.Šíření ohně napomáhá horko i vysušené lesy s eukalypty, které se snadno vznítí, protože obsahují hodně oleje.Požáry buše každoročně způsobují škody průměrně za 2,9 miliardy amerických dolarů, včetně nákladů na 200 tisíc hasičů.Bude hůř, varují vědciPrůměrné teploty v Austrálii by do roku 2030 mohly stoupnout až o dva stupně a do roku 2070 až o šest stupňů Celsia, praví se ve studii, kterou zveřejnila vláda.Austrálie musí také počítat s častějšími vedry a suchy, ničivějšími vichry a následně i častějšími požáry. Očekávat lze změny v mořských proudech, což ovlivní pobřežní oblasti. Lidé se budou častěji potýkat s tropickými nemocemi, jako je horečka dengue.

To, co na Nový rok zažívalo Sydney, bude stále častější. "Australská města mohou očekávat zdvojnásobení velmi horkých dnů i to, že sucho bude normální," řekl předseda Klimatologického ústavu Clive Hamilton listu The Sydney Morning Herald.Nejvýraznější změnami nastanou v Sydney. Nyní jsou tam ročně v průměru tři dny s teplotou přes 35 stupňů Celsia. V období mezi roky 2030 a 2070 by jich mohlo být až 18, uvedl Hamilton. To způsobí tlak na městskou infrastrukturu a zvýší ohrožení zdraví horkem, dodal.Z hospodářských sektorů bude nejvíce postiženo zemědělství. Klimatické změny přinesou mimo jiné zhoršení kvality půdy a její větší zasolení. Vědci proto doporučují pěstování odrůd odolných vůči horku a nedostatku vláhy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info