SZPI nedoporučuje nákup ovoce a zeleniny na tržištích
05.01.2006 | SZPI
Teploty při prodeji sice žádný předpis neurčuje, zákon ale stanoví, že plody nesmí být mrazem poškozeny. Brambory začínají sládnout už při plus dvou stupních Celsia. Zasažená pletiva plodů s vysokým obsahem vody ale rychle podléhají hnilobě, ovoce a zeleninu je proto lépe nakupovat v kamenných obchodech a poté je neskladovat doma při nízké teplotě. Ovoce i zelenina musí být při prodeji řádně označeny, mj. třídou jakosti. Ani II. jakostní třída však neznamená, že lze prodávat nekvalitní zboží. Inspekce také upozorňuje na běžné chemické ošetření kůry citrusových plodů, která proto není vhodná ke kandování.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



