Výroba masa v Pardubickém kraji klesla kvůli cenám o 14 procent

Výroba masa v Pardubickém kraji klesla za devět měsíců loňského roku meziročně přibližně o 14 procent. Zemědělci vyprodukovali celkem 23.760 tun masa, zatímco předloni ve srovnatelném období zhruba a 4000 tun více. Na vině byly trvale nízké výkupní ceny, shodují se zemědělci. V celé České republice klesla produkce masa rovněž o 14 procent na 310.330 tun. Nejvíce se snížila ve Zlínském kraji, a to o 26 procent. Nejmenší pokles o tři procenta postihl Jihočeský kraj.

"Cena hovězího je zde nižší zhruba o deset až 15 korun než v zahraničí," řekl dnes ředitel zemědělské společnosti ZEAS ze Starého Hradiště na Pardubicku Vladimír Řehounek. Telata se tak na výkrm vyplatí vyvážet, hlavně do Španělska.

Ve vepřovém mase se situace podle něj stabilizovala, zlikvidované chovy z předchozích let se však nevyplatí obnovovat. Nutné je přitom vyrábět pod 30 korun za kilogram. V podniku ročně vykrmí asi 1200 prasat, zatímco dříve to bylo několikanásobně více.

Problémem však nejsou pouze nízké ceny, ale též závazky vůči Evropské unii. "Vstupem do unie musíme dodržovat zásady správného chovu, které si vyžadují velké investice u řady subjektů," uvedla ředitelka pardubické Agrární komory Jarmila Vlasáková. V současné situaci farmáři podle ní nemají peníze na rekonstrukce chovů a omezují je.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info