Souhrn událostí předchozího dne - 20. - 22. 01. 2006

Chovatelé budou muset investovat stamiliony do ozdravování skotu

Čeští chovatelé skotu budou muset v následujících letech investovat několik stovek milionů korun do ozdravování těch svých stád, která jsou zamořena tzv. infekční bovinní rhinotracheitidou (IBR). Celostátní akce zaměřená na tuto chorobu začne letos a v následujících letech přijde zhruba na 1,5 miliardy korun. Novinářům to řekl Jiří Suchopár z Komory veterinárních lékařů. Onemocnění není přenosné na člověka a pokud nemá akutní průběh, nemá ani žádný vliv na poživatelnost masa a mléka.

Význam biopaliv stále roste

Návrh reformy sektoru vína a patrně i ovoce a zeleniny chce letos představit a projednat komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Boelová. Za svou prioritu označila podporu rozvoje biopaliv. Uvedla to na berlínském veletrhu Grüne Woche, který označila za hlavní událost evropského zemědělského kalendáře.

České pivovary vyvezly přes tři milióny hektolitrů piva

Výstav piva tuzemských pivovarů za loňský rok podle prvních odhadů opět vzrostl, a to zhruba o 1,5 procenta na 19 miliónů hektolitrů. K tomuto růstu přispěl zejména razantně se zvyšující export, který poprvé v historii českého pivovarnictví překročil tři milióny hektolitrů. O předběžných výsledcích oboru včera informoval předseda Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Jan Veselý. Loňský výstav pivovarníci označují za velmi dobrý výsledek. V roce 2004 tuzemské pivovary vyrobily 18,7 miliónu hektolitrů piva, rok předtím ještě o 150 000 méně.

Spotřeba krůtího masa v ČR by se měla zdvojnásobit

V Evropě je to třikrát až čtyřikrát víc. V průběhu roku byly zaznamenány výkyvy při nákupu krůtího masa. To bylo způsobeno zejména tím, že producenti dodávali na trh z 90 procent krůty vcelku. V poslední době se však objevuje stále častěji porcované maso, krůtí polotovary a masné výrobky, což povede spotřebitele k celoročnímu nákupu krůtího masa a tím ke zvýšení celkové spotřeby. Drůbeží maso, tedy nejen krůtí, ale i kuřecí, kachní a husí, je v ČR v posledních letech populárnější a jeho spotřeba vzrostla na loňských zhruba 25 kilogramů na osobu za rok, což je nad průměrem EU.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info