Restaurace už začaly zdražovat pivo
03.02.2006 | Právo
Po ohlášeném zdražení z pivovarů zvedají ceny piva i hostinští. Ve většině dotázaných restaurací o korunu na půllitru, lhostejno, zda jde o desítku Gambrinus, nebo dvanáctku Plzeň. "Zvedli jsme cenu od prvního února o korunu padesát," konstatoval číšník z plzeňské restaurace na Doubravce, kde zdražili v městě pivo mezi prvními.
Ostatní hostinští ve městě piva se však netají tím, že je během týdne budou následovat. Mluví většinou o nárůstu ceny desetistupňového piva Gambrinus o korunu až o korunu padesát. "Rostou ceny energií, teď zvedá cenu pivovar, už nemůžeme čekat," řekl například výčepní z hospody na Borech Jiří Havlík. Desítka tam bude stát o korunu více - tedy 17 Kč. "Až dočerpám staré zásoby a koupím nové dražší, tak taky cenu zvednu. Dvanáctka Plzeň bude z 24 na 25 korun a desítka Gambrinus z 18 na 19 korun," řekl Právu Filip Šprojcar z restaurace U Fišerů v Hrdlořezech na Mladoboleslavsku. Počítá s tím, že lidem se to příliš líbit nebude, ale když se zdraží jeho nákup, musí se to odrazit i na prodeji. "Lidi nadávají, zdražuje se plyn, voda, elektrika a teď i pivo. Nadšení nejsou," dodával Šprojcar.
Hospodští:V zimě se zdražení spíš snese
Někteří hospodští ale zvyšování cen neplánují. "Naposledy jsme zdražovali o dvě koruny na začátku loňského roku a zatím cenu chceme udržet," tvrdil Zdeněk Dolejší z restaurace v centru Plzně. Dvanáctku tak bude prodávat dál za 23 korun za půllitr. Podle něj pivovary nechávají nárůst cen na zimu úmyslně. "No jasně, zdraží v zimě, abychom si na cenu do léta zvykli a v horku, kdy je spotřeba největší, už pili jako dřív a na cenu nekoukali," dodal Dolejší.
O jednu korunu je dražší půllitr piva Gambrinus také v hostinci U Palánů v Perknově u Havlíčkova Brodu. "Nyní zde gambrinus stojí 17 korun. Plzeň jsme zatím nezdražovali, půl litru stojí stále 23 korun, ale myslím, že tato cena dlouho nevydrží a během dvou měsíců ji budeme muset zvýšit. Uvidíme odkdy a o kolik," sdělil Právu vrchní číšník Libor Kučírek. Také on si myslí, že zdražování v zimě je od pivovarů psychologický tah. "Kdybychom byli nuceni zvýšit cenu v létě, lidé by víc nadávali. Přes léto máme plnou hospodu, v zimě tolik zákazníků nechodí. Je to většinou pár štamgastů," dodal vrchní.
Vlajkovou pivnicí plzeňského Prazdroje v Praze je hostinec U Pinkasů a tam podle slov provozního pivo nezdražili a rozhodně zdražovat nebudou. Jde jim tu prý o českého zákazníka. Jenomže půllitr plzně tady stojí 33 korun.
V Brně nezdraží?
Ze všech obvolaných brněnských restaurací pivo nezdražuje žádná a zvyšovat ceny v nejbližší době se nechystá. "Čepujeme plzeň, ale zdražovat zatím nebudeme," řekla Právu výčepní restaurace Vegas Club v ulici Milady Horákové. Podle ní pivovary v zimě zdražují kvůli nižší spotřebě zlatavého moku. Přestože čepuje pouze plzeň a gambrinus, zvednout ceny nechce ani František Šrámek z brněnské restaurace Severka. "Kšefty jdou teď v zimě špatně. Kdybych o korunu zdražil, přestanou mi sem zákazníci chodit," řekl Právu Šrámek. Restaurant U Septima také ceny gambrinusu, který zde nyní stojí 20 korun, a plzně za 28 korun ponechá stejné.
"Do konce února určitě pivo zdražovat nebudeme," řekl Právu vedoucí restaurace Zlatý soudek v Pardubicích Jakub Pozemský. "Zatím prodáváme dvanáctistupňovou plzeň za 23 korun, desítku Gambrinus za 18 a dvanáctku za 20 korun a jedenáctku Kozel za 16 korun. Vbřeznu zdražíme pravděpodobně všechna uvedená piva o jednu korunu. Pro ty, kteří vypijí denně více než pět piv, to bude docela slušný nápor na jejich peněženky," dodal Pozemský.
Zdražení piv se netýká pouze plzeňských piv a černého kozla, ale i některých podstatně levnějších piv vyráběných v Pardubickém kraji. Dvanáctistupňový pardubický pernštejn tak zdraží v restauracích ze stávajících průměrných 17 korun na 18 až 18,50 koruny.
Na Ostravsku čekají hospodští na reakci Radegastu po zvýšení cen v Plzni. "Zatím jsme nezdražili. Uvidíme, jestli bude zdražovat Radegast. Pivo Radegast se tady pije nejvíce," uvedla Zlatuše Benešová, majitelka restaurace Ondráš v Janovicích. Podobně reagovali i další hospodští.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



