Testy ovčího, kozího sýra, čokolády a masných výrobků v ČR

Analytickými rozbory prováděnými ve Výzkumném ústavu potravinářského průmyslu bylo zjišťováno, zda ovčí sýry uváděné do oběhu v tržní síti českých supermarketů, byly opravdu vyrobeny z ovčího mléka. Ukázalo se, že čtyři ze sedmi vzorků opravdu neobsahovaly ovčí mléko. Základní surovinou pro jejich výrobu bylo kravské mléko. Jako zdroj informací posloužilo porovnání DNA.

Čistě ovčí sýry byly pouze dva, dovážené z Itálie. Řada výrobků z Čech a Slovenska byla pouze z kravského mléka. Posouzením sedmnácti kozích českých a slovenských sýrů bylo nalezeno ve třech vzorcích opět kravské mléko. Ceny sýrů se pohybují od 40 do 70 korun za kus. Největším problémem není šizení zákazníka na ceně, ale nebezpečí u lidí, kteří mají alergii na kravské mléko. U kozích sýrů měly nejlepší kvalitu sýry francouzské, na druhé straně spektra byly sýry slovenské.

Hodnocení sýrů bylo součástí výzkumného úkolu, který zadala Národní agentura pro zemědělský výzkum. Metoda, která byla vyvinuta ve Výzkumném ústavu potravinářského průmyslu má sloužit Státní zemědělské a potravinářské inspekci pro porovnávání při pozdějších kontrolách potravin v tržní síti.Tento způsob analýz (na základě specifické DNA) je používán i při testování masných výrobků a čokolády. U těchto komodit se sleduje přítomnost sóji, kterou se částečně nahrazuje původní potravina.

d TEST, 12, 2005, č. 12, s. 21-23

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info