Cena potravin stále rozhoduje

Při výběru potravin se spotřebitelé řídí jejich cenou a dostupností než tím, co by ve skutečnosti chuťově preferovali. Zdravější výživu ale může mít někdy paradoxně na svědomí nedostatek peněz. Důsledkem šetření na jídle je například menší spotřeba masa, což je podle lékařů žádoucí.

Lidé v ČR kupují podle nejnovějších údajů Společnosti pro výživu o 91 procent více drůbežího masa, o třetinu více luštěnin a téměř o dvacet procent více jižního ovoce než před deseti lety. Snížila se také spotřeba hovězího a vepřového masa, zato spotřeba vajec stoupla ročně na téměř 16 kilogramů vajec, průměr EU je ale jen 12,8 kilogramu. Podle obchodníků je trendem také větší zájem o ovoce a zeleninu, zákazníci kladou větší důraz na zdravý styl a od tradičních výrobků přecházejí k výrobkům zdravé výživy, jako jsou nízkotučné jogurty a mléko. Vzdělanější a bohatší lidé podle lékařů neváhají dávat více peněz za kvalitní potraviny a nehledí přitom ani tak na kvantitu. Češi s nižšími příjmy se však chovají přesně opačně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info