Jak jídelna vidí biopotraviny
08.03.2006 | Jidelny.cz
Doba nás stále žene kupředu, životní styl se zrychluje, přibývá stresu a je čím dál větší problém zůstat v klidu a dokázat z toho rychlíku občas vyskočit.
Zdraví máme jen jedno
Samozřejmě to má negativní dopad na naše zdraví, trpíme poruchami spánku, přibývá obézních lidí a co je nejhorší, ovlivňuje to už i naše nejmenší. Někteří si to jako problém nepřipouští, jiní ho ignorují, a pak jsou tu takoví, kteří se snaží negativní vliv tohoto světa ovlivnit alespoň zdravým životním stylem a ještě lepší je, když ho přenášejí i na své děti. S mírou, samozřejmě.
Jak jsem objevila BIO
Já jsem nedávno na delší dobu navštívila své rodiště, takže jsem měla čas i na nějakou tu procházku a rozhlédnutí se, co se kde změnilo. A při tom jsem narazila na prodejnu bio potravin, které z našeho kraje pocházejí. Ne že bych to dříve nevěděla, ale nebyl čas na bližší "prozkoumání". Neodešla jsem domů s prázdnou a jelikož jsem tak trochu posedlá svým povoláním, začala jsem prohlížet obaly potravin, co mám doma, ve školce i v regálech obchodů. Celkem mě překvapil fakt, kolik těchto bio na našem trhu je a dokonce, že je mám i doma. I když nevědomky.
Není mrkev jako mrkev
Možná by nebylo na škodu, vyzkoušet něco takového i v našich jídelnách, alespoň nějaké pečivo. Pravda totiž je, že například na bio zeleninu jsem ještě nenarazila. Otázkou zůstává, jestli jsou tyto produkty tak zdravé, jak se všude píše. Existují sice přísné normy, ale pochybuji, že bio mrkev roste v jiné hlíně než ta, kterou si vypěstuji na zahrádce. Taky totiž nepoužívám žádnou chemii. Ale tyto předpisy neznám a nechci zpochybňovat něčí práci.
Peníze a zase peníze
Všem je jasné, že tyhle "bio" budou v trochu jiné cenové relaci, než jsme zvyklí u běžných výrobků, přesto se jejich spotřeba celoevropsky zvyšuje. Nevím však, jestli tento trend unesou i finanční limity v našich jídelnách. Ale možná nás rodiče překvapí a přidají nějakou korunku pro zdraví svých ratolestí. Anebo překvapíme sami sebe, někde něco naskrblíme a dětem nabídneme "zdravá" rajčata. (Když nám je někdo nabídne.)
Jdeme s dobou
A protože většina veřejných stravoven je již vybavena konvektomatem, (nebo se pletu?), neměl by být problém tyto potraviny šetrně upravit. Byla by totiž asi věčná škoda, kdybychom všechny ty vitamíny a tělu prospěšné látky vyluhovali ve vodě.
Zdá se mi, že biopotraviny jsou zatím hudbou budoucnosti. Ale protože jsem věčná optimistka, věřím, že se blýská na lepší a zdravější časy!
Lenka Dohnalová je spolupracovnicí redakce
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



