Riziko infarktů u pijáků kávy

Podle studie vědců z univerzity v Torontu (Journal of the American Medical Association) pro některé osoby s genetickou mutací, která zpomaluje rozklad kofeinu v těle, může být spotřeba kávy vyšší než dva šálky denně riziková z hlediska infarktu. Lidé bez této mutace mohou pít kávy kolik chtějí, aniž by toto riziko hrozilo. Nicméně zatím není k dispozici komerčně použitelný test zjišťující tuto genetickou mutaci, která se v městských oblastech vyskytuje u asi 54 % lidí.

Kofein se rozkládá především v játrech enzymem CYP1A2, uvedl vedoucí studie Ahmed El-Sohemy. Podle něj mutace v genu souvisejícím s tímto enzymem mění kofeinový metabolismus. Jeho tým porovnával v letech 1994 až 2004 v Kostarice geny 2014 pacientů po prvním infarktu a 2014 lidí bez srdeční choroby.

Výsledky ukázaly, že riziko infarktu související s pitím kávy hrozilo jen nositelům mutace. Dřívější studie nebraly v úvahu genetické rozdíly mezi lidmi, vysvětloval výsledky výzkumu El-Sohemy. U lidí s pomalým metabolismem kofeinu, kteří pili dva až tři šálky kávy denně, bylo riziko infarktu vyšší o 32 % než u lidí s touto mutací, kteří pili méně než šálek denně. U spotřeby více než čtyř šálků kávy za den bylo riziko větší o 64 %. Jeden šálek kávy neměl na riziko infarktu vliv. U sledovaných osob s rychlým rozkladem kofeinu se riziko v závislosti na spotřebě kávy lišilo o necelé jedno procento.

Zdá se, že výsledky studie jsou zajímavé a jistě hodnověrné, ale je třeba je potvrdit dalším výzkumem. Milovníci kávy by se neměli přehnaně obávat, protože káva je studována víc než kterákoli jiná droga.

Kejíková, L.: Podle vědců geny ovlivňují u milovníků kávy riziko infarktu. E-mail noviny Zdravotnické listy, 2006, č. 4, 13. – 27. 3. 2006 Adresa vydavatele: e-noviny@dashofer.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info