Zrušení české vyhlášky o hygieně při prodeji potravin

Vyhláška 347/2002 byla zrušena vyhláškou 127/2006 kvůli duplicitě s nařízením ES 852/2004 o hygieně potravin (příloha 2).

Vyhláška 347/2002 o hygieně při prodeji potravin byla zrušena vyhláškou 127/2006, a sice z důvodu, že v ní obsažená ustanovení znamenala duplicitu k nařízení ES 852/2004 o hygieně potravin (příloha 2),

které je součástí tzv. hygienického balíčku, a které vstoupilo v platnost k 1. 1. 2006.

Nová vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení (6. 4. 2006).

Nařízení 852/2004 stanovuje obecné zásady hygieny pro celý potravinový řetězec od producenta po prodej. Pro potraviny živočišného původu navíc platí ustanovení nařízení 853/2004, dále je nutné brát zřetel na nařízení o mikrobiologických požadavcích 2073/2005.

Nařízením 852/2004 jsou vyžadovány zásady HACCP, povinnosti související s registrací podniků a se spoluprací s kontrolními orgány. Kapitola III (čl. 7 – 9) se týká správné (hygienické, výrobní a provozní) praxe, kapitola IV (čl. 10, 11) se týká dovozu a vývozu. Řada ustanovení se týká procedur, kterými se určitá ustanovení mohou doplňovat nebo měnit, a sice na vnitrostátní či celounijní úrovni.

Významná ustanovení jsou obsažena v přílohách.

Příloha I se týká prvovýroby (hygienické požadavky, vedení záznamů, doporučení pro správnou výrobní praxi.

Příloha II obsahuje doporučení pro všechny ostatní podnikatele zacházející s potravinami – právě zde jsou uvedeny požadavky původně důkladně zpracované ve vyhlášce 347/2002.:

Obecné požadavky na potravinářské prostory

Zvláštní požadavky na prostory pro přípravu, ošetření a zpracování potravin

Požadavky na pojízdné nebo přechodné prostory

Požadavky na přepravu

Požadavky na zařízení

Potravinářské odpady

Zásobování vodou

Osobní hygiena

Ustanovení o potravinách

Ustanovení týkající se balení

Tepelné ošetření

Školení

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info