Evropský úřad pro bezpečnost potravin potvrdil bezpečnost aspartamu

EFSA ve zprávě z 3. května 2006 potvrdil nezávadnost aspartamu i denní limit pro jeho použití.

Panel expertů pro potravinářská aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–AFC) se na žádost Komise vyjádřil k nové dlouhodobé studii zaměřené na karcinogenezi aspartamu, kterou uveřejnila v roce 2005 European Ramazzini Foundation (ERF), v Boloni (Itálie). Podle uvedené studie může aspartam způsobovat rakovinu a současné návody týkající se použití aspartamu a jeho spotřeby je třeba nově prověřovat.

Panel expertů EFSA–AFC došel k tomuto závěru:

* Studie ERF má formální chyby, což vede ke zpochybnění nálezů, jak jsou interpretovány ERF.

* Na základě důkazů, které jsou v současné době k dispozici, není zapotřebí revidovat bezpečnost aspartamu ani dříve stanovenou hodnotu jeho akceptovatelného denního příjmu (ADI: 40 mg/kg tělesné hmotnosti).

Panel AFC poznamenává, že denní příjem aspartamu v Evropě je na úrovni 10 mg/kg tělesné hmotnosti a je i u silných konzumentů aspartamu značně pod hodnotou ADI.

Pro problematiku aspartamu vytvořil EFSA speciální internetovou stránku, na které jsou k dispozici následující informace:

– tiskové zprávy/stanoviska,

– vyjádření EFSA–AFC,

– EFSA: otázky a odpovědi týkající se aspartamu,

– akce ve sdělovacích prostředcích,

– Evropská komise: vyjádření Vědeckého výboru pro potraviny k aspartamu ze dne 4. 12. 2002,

– další související dokumenty.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info