Jídlo ovlivňuje zdraví
08.06.2006 | Právo
Jídlo, životní prostředí a fyzická aktivita ovlivňují zdraví člověka mnohem víc než zdravotní péče. Právu to řekl v úterý profesor Štěpán Svačina, přednosta III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Životní prostředí, jídlo a fyzická aktivita zdraví člověka ovlivňují z 50 až 70 %, genetická výbava z 15 % a zdravotní péče také z 15 %. Proto je tak důležité, abychom jedli zdravě a měli dostatek pohybu. Je to nejlepší prevence k různým onemocněním,“ řekl profesor Svačina.
Dodal, že problém Čechů je ale v tom, že stále v jídelníčku převládají potraviny, které nemoc vyvolávají. Jde o živočišné tuky, červená masa a další.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



