Indie dává šanci zlaté rýži

Pomocí nové generace "Zlaté rýže" by se mohlo zabránit tomu, že v Indii neoslepne 500 000 dětí.

Indičtí vědci intenzivně pracují na uvedení na trh nových odrůd rýže, které získaly genetickou schopnost zásobovat svá zrna provitaminem A. Cílem vědců je zabránit tomu, aby v důsledku rozšířeného nedostatku provitaminu A osleplo velké množství lidí. Stávající odrůdy rýže tento vitamin neobsahují. V Indii v současné době vědci intenzivně pracují ve třech ústavech na přenosu genu Zlaté rýže 2 do lokálních odrůd rýže. Zlatá rýže 2 obsahuje 23krát více provitaminu A než první, geneticky modifikovaná odrůda rýže se zvýšeným obsahem vitaminu A. Ta byla vyvinuta v roce 2000. Průlom v dalším vývoji obilí obsahujícího vitaminy přinesla výměna jednoho z obou genů, které ve Zlaté rýži umožnily první generaci tvorbu provitaminu. Tak byl u Zlaté rýže 2 původně z narcisu pocházející gen vyměněn za gen kukuřice. Nový genotyp stimuluje tvorbu provitaminu A v rýži ještě silněji. Od přenosu této schopnosti na lokálně přizpůsobené odrůdy rýže se slibuje dobrá sklizeň a hodnotnější základní potravina pro lidstvo. Například děti by mohly krýt svoji denní potřebu vitaminu A miskou rýže. Před pěstováním geneticky modifikovaných odrůd rýže na indických polích se provádějí rozsáhlé výzkumy pokud se týče bezpečnosti potravin a životního prostředí. Jagadish Mittur. ředitel firmy Monsanto Research Forschungsinstituts v Bangalore počítá s tím, že nová rýže bude obyvatelstvu k dispozici během tří až čtyř let.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info