Zvýšení dovozu masa do Evropské unie

Výhled pro zemědělské trhy a očekávané výnosy v letech 2005-2012. Následující údaje byly dostupné v prosinci 2005 a uveřejněné v únoru 2006. Zpráva s provedenými průzkumy trhů, která je založena na aktualizaci střednědobých projektů byla zveřejněna na konci června 2005. Skládá se ze dvou kapitol. První kapitola se zaměřuje na trh a očekávané výnosy v letech 2005-2012 uvnitř Evropské unie a zahrnuje následující potravinářské oblasti: obiloviny, olejniny, maso, vejce, mléko a základní mléčné výrobky. Druhá kapitola se věnuje prezentaci těchto předpokladů na regionálním základě společně s analýzou místního trhu a dopadu výnosů alternativních systémů.

Ze zprávy vyplývá, že střednědobé perspektivy pro trh Evropské unie s obilovinami, masem a mléčnými výrobky se zdají být relativně příznivé. Trhy Evropské unie s masem se nyní, po předchozích extrémních podmínkách na trhu během posledních několika let, stále více vrací do normálnějšího stavu.

Hovězí a telecí maso

V roce 2004 lehce stoupla produkce hovězího masa v důsledku porážek provedených v členských zemích Evropské unie na konci uvedeného roku. V roce 2005 se projevil očekávaný kritický pokles, po kterém následoval krátkodobý nárůst a omezení snižování prostřednictvím nižších objednávek jatečných zvířat. Další vývoj byl později ovlivněn mírným vzestupem cen obilných krmiv. Proto se očekával značný dopad na oblast hovězího masa, vedoucí k vytvoření systému jeho intenzivní výroby a zlepšení produkce z neziskových výrobních systémů. Jako výsledek působení těchto vlivů je očekáván pokles produkce hovězího masa během vymezeného období na asi 7,6 milionů tun v roce 2012, což je snížení o 4 % proti roku 2004.

Dá se předpokládat, že bude v průběhu daného období spotřeba hovězího masa stagnovat. Očekává se, že do konce sledovaného období dosáhnou celkové dovozy hovězího masa 0,6 milionů tun. Vývozy mimo Evropskou unii budou stále více omezovány malou domácí schopností zvýšit produkci a nižší konkurenční schopností. Po přechodnému nárůstu výroby, může v roce 2006 dojít k mírnému navýšení vývozů. Do roku 2012 se však očekává pokles pod hranici 100 000 tun.

Vepřové maso

Po poklesu produkce vepřového masa v 25 státech Evropské unie v letech 2004-2005, se předpokládá, že bude výroba trvale stoupat většinou na základě vývoje vnitřní a vnější poptávky. Očekává se, že do roku 2012 dosáhne produkce vepřového masa ve všech 25 zemích Evropské unie hodnoty 22 milionů tun. Vepřové maso pravděpodobně zůstává u spotřebitelů stále stejně oblíbené. Jeho průměrná roční spotřeba by měla v uvedeném období vzrůst z 43,4 kilogramů v roce 2004 na 44,0 kilogramů v konečném roce 2012. Značný vzestup by se měl týkat nových členských zemí.

Po velkém navýšení vývozů mimo Evropskou unii v roce 2004 následoval v průběhu roku 2005 návrat k normálnějším úrovním vývozu. Během daného období je možný mírný vzestup vývozů mimo 25 členských států Evropské unie, naproti tomu se předpokládá, že uvnitř společenství, dojde k výraznému rozvoji obchodu s vepřovým masem.

Drůbeží maso

Střednědobý výhled pro výrobu drůbežího masa zůstává relativně pozitivní, protože jeho ceny jsou, s ohledem na další druhy vyráběného masa, konkurence schopné. Má značnou oblibu u spotřebitelů a k pokračující přízni drůbežího masa přispívají stále větší možnosti použití při výrobě různých potravin. Očekává se, že průměrná roční spotřeba stoupne do roku 2012, z přibližně 23 kilogramů na osobu v roce 2004, na asi 24,6 kilogramů. V nových členských zemích se předpokládá značný nárůst konzumace drůbežího masa, očekává se, že by mohlo být předmětem rostoucí obliby zákazníků. Rovněž by se mohlo potvrdit, že tyto relativně pozitivní předpoklady výrazně neohrozí nežádoucí vlivy spojené s výskytem ptačí chřipky v prosinci 2005. Že nenastane potenciální dramatický dopad, který by, po propuknutí tohoto onemocnění v Evropské unii, mohl výrazně ovlivnit trhy s masem v jejích členských státech, a že také nedojde k narušení charakteru výroby a spotřeby, obchodních toků a dlouhodobě nezmění hladiny tržních cen.

Předpokládá se, že vývozy drůbežího masa mimo Evropskou unii budou stagnovat díky silné konkurencí na světových trzích, nízkým cenám některých výrobců a nepříznivým měnovým poměrům mezi americkým dolarem k euru a brazilským realem k euru.

Tabulka 1: Vývoj trhu s hovězím a telecím masem v EU-25 v letech 2005-2012

(v 1000 t)

 

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Celková výroba

7868

7987

7959

7866

7779

7696

7645

7628

EU 15

7354

7473

7497

7394

7297

7205

7142

7111

EU N10*

514

514

462

472

482

491

503

517

Dovoz

535

560

566

577

588

600

614

628

Vývoz

280

310

273

241

206

154

107

93

Spotřeba

8123

8237

8251

8202

8161

8142

8152

8163

Spotřeba na osobu

17,7

17,9

17,9

17,7

17,6

17,5

17,5

17,5

EU 15

20,0

20,2

20,2

20,0

19,9

19,8

19,8

19,7

EU N10*

5,6

5,6

5,6

5,6

5,6

5,6

5,6

5,6

* EU N10: Deset nových členských států

Tabulka 2: Vývoj trhu s vepřovým masem v EU-25 v letech 2005-2012

(v 1000 t)

 

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Celková výroba

21093

21240

21377

21533

21556

21602

21745

21928

EU 15

17949

18013

18076

18102

18099

18138

18276

18427

EU N10*

3144

3227

3301

3431

3457

3464

3469

3501

Dovoz

13

14

18

21

24

26

28

29

Vývoz

1356

1398

1407

1416

1403

1402

1425

1440

Spotřeba

19750

19856

19988

20138

20177

20226

20348

20517

Spotřeba na osobu

43,0

43,1

43,3

43,5

43,5

43,5

43,7

44,0

EU 15

42,6

42,6

42,5

42,7

42,6

42,7

42,9

43,1

EU N10*

45,4

46,0

47,6

48,1

48,2

48,3

48,4

49,3

Tabulka 3: Vývoj trhu s drůbežím masem v EU-25 v letech 2005-2012

(v 1000 t)

 

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Celková výroba

11071

11148

11235

11308

11436

11511

11585

11649

EU 15

9170

9157

9204

9221

9316

9377

9431

9453

EU N10*

1901

1991

2030

2087

2119

2134

2154

2196

Dovoz

527

655

674

684

694

705

714

721

Vývoz

881

919

915

915

915

915

915

915

Spotřeba

10817

10855

10994

11077

11215

11302

11384

11455

Spotřeba na osobu

23,6

23,6

23,8

23,9

24,2

24,3

24,5

24,6

EU 15

23,3

23,3

23,5

23,6

23,8

23,9

24,0

24,1

EU N10*

25,0

25,0

25,6

25,8

26,3

26,6

26,9

27,1

Fleischwirtschaft International, 2006, č. 2, s. 10

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info