Pivovary si pochvalují razantní růst spotřeby
21.07.2006 | Právo
Extrémně horké letní dny prudce zvyšují spotřebu nejen nealkoholických nápojů, ale i zlatavého moku. Každý stupeň Celsia, který jde nahoru, se projevuje v prodeji piva. Radují se pivovary i hostinští. Po otevření venkovních zahrádek před restauracemi každoročně vzrůstá spotřeba točeného piva až o sto procent proti normálu. Žízniví pivaři ve večerním čase posedí v hospůdce, na zahrádce, jiní si točené odnesou domů ve džbánku či v plastové lahvi. V parných dnech roste i zájem o zapůjčení výčepních zařízení.
Tropické léto zvýšilo výstav pivovaru Radegast ze skupiny Plzeňského Prazdroje na maximum. Od 12. června, kdy udeřila vedra a také začalo mistrovství světa ve fotbale, expeduje druhý největší český pivovar k zákazníkům denně více než 6000 hektolitrů piva, což představuje ve srovnání s běžnými měsíci nárůst přibližně o 30 procent, uvedl manažer pivovaru Ivo Kaňák. „Šestkrát se pivovaru Radegast podařilo expedovat dokonce rekordních 9000 hektolitrů piva za den,“ dodal.
K zákazníkům vyjede během dne z pivovaru až 180 nákladů s pivem, zatímco v zimě kolem šedesáti. Pivovar Radegast v těchto dnech vaří pivo na horní hranici své výrobní kapacity, která představuje 2,4 miliónu hektolitrů piva za rok. Rekordní výrobu piva hlásí také Pivovar Ostravar, součást konkurenčních Pivovarů Staropramen. Uplynulý měsíc byl z hlediska prodejů značky nejlepším za posledních deset let. Ve srovnání s loňským červnem narostly prodeje o 14 procent.
Pivo pomáhá rozkládat tuky
„Protože klasické pivo vyráběné tradičními metodami patří k nejzdravějším nápojům vůbec, řadí se v pitném režimu obyvatel ČR na 2. místo hned za vodu. Díky kvalitním přírodním surovinám sladu, chmelu a vodě a díky klasickému procesu kvašení dostáváme do piva zvlášť cenné látky, jako jsou vápník, hořčík, draslík, fosfor, chrom, také minerální látky, vitamíny, zejména skupiny B, bílkoviny a aminokyseliny. Podle zjištění výzkumníků naše pivo obsahuje více než dva tisíce různých složek,“ řekl Právu Miroslav Koutek, ředitel Pivovaru Litovel.
Jak dodal, nízké procento alkoholu v pivu navíc působí příznivě na rozkládání tuků v lidském organismu, ovlivňuje kladný cholesterol a podle nejnovějších výzkumů se řadí k nápojům obsahujícím protirakovinové látky. Důležité je však nepřehánět pití. Rozumná konzumace piva umožňuje postupné spalování jednoduchých cukrů a dextrinů, což má zase příznivé regenerační účinky.
Obdobné pozitivní účinky na lidský organismus nabízejí i nealkoholická piva, která v létě ocení zejména řidiči. V červnu se zvýšil odbyt nealkoholického piva z Litovle proti minulému roku o 30 procent.
Růst prodejů zaznamenal letos po 14 letech propadu Měšťanský pivovar Strakonice. Za prvních šest měsíců roku skončilo u konzumentů 37 941 hektolitrů strakonického piva, což je meziročně o 2837 hektolitrů více. „Je to první růst prodeje od roku 1992,“ řekl Právu ředitel pivovaru Karel Seknička. Letos pivovar plánuje prodat 75 000 hektolitrů piva, o dva tisíce hektolitrů více než loni, z toho polovinu v sudech. Strakonický pivovar byl dříve součástí státního podniku Pivovary České Budějovice. Jeho privatizaci protahovaly soudní spory s právo várečníky, kteří ale nárok na podnik nezískali. Od loňského ledna je jeho vlastníkem město.

Tweet



