Změny ve složení vepřového masa
31.07.2006 | Maso.cz
Zajímavé informace zveřejnil v těchto dnech server www.fleischwirtschaft.de. Podle výsledků německého Výzkumného ústavu pro biologii hospodářských zvířat (Forschungsinstitut für die Biologie landwirtschaftlicher Nutztiere) ve městě Dummerstorf, které se opírají o analýzy více než 80 vzorků svaloviny prasat, je dnešní vepřové maso sice libovější, ale obsahuje méně železa a některých stopových prvků. Pracovníci ústavu vyšetřovali maso typických plemen prasat, jako je německé landrase, německé ušlechtilé, Pietrain, a jejich kříženců. Obsah železa v čerstvém mase ležel 60-65% pod hodnotou uváděnou v oficiálních tabulkách výživových hodnot, podobně tomu bylo v případě zinku a selenu (- 40%). Dřívějším hodnotám naopak odpovídal obsah mědi.
Příčiny tohoto jevu hodlají výzkumníci z Dummerstorfu v brzké době podrobit analýzám. I přesto však zůstává dnes - jak uvedl ředitel tohoto ústavu prof. Ender - vepřové maso zdrojem vitamínů a důležitých stopových prvků. Údaje o nutriční hodnotě a složení vepřového masa v oficiálních tabulkách se však opírají o minimálně 15 let staré rozbory. Nezohledňují změny, ke kterým došlo mezitím ve složení masa. Proto pracovníci ústavu doporučují rychlé převzetí nových informací o obsahu významných živin.
Další články v kategorii
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je LDF Rožnov, má osm ze 40 zakázek (18.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)

Tweet



