Souhrn událostí uplynulých dnů - 28. 07. - 30.07. 2006

SAPARD skončil

Po čtyřech letech existence byl uzavřen Program SAPARD. Informoval o tom dnes mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot. Program byl podle jeho údajů v ČR zahájen v dubnu roku 2002 jak nástroj k čerpání finančních prostředků z fondů EU pro období příprav ČR na členství v EU. „Ministerstvo zemědělství dokázalo využít program v maximální možné míře a dokonce zajistilo o 15 % vyšší finanční zdroje než byl původně stanovený objem,“ upozornil Loskot . Za celou dobu realizace bylo v rámci sedmi kol příjmů žádostí předloženo více než 3000 projektů, z nichž bylo schváleno a následně uzavřeno 1692 smluv na částku 4,5 mld Kč. Uzavírání smluv skončilo 31. prosince 2003. Největší počet projektů (359) byl u opatření Investice do zemědělského majetku.

Vakcína proti ptačí chřipce by se měla začít vyrábět na začátku příštího roku

S výrobou vakcíny proti ptačí chřipce, kterou vyvinul britský farmaceutický koncern GlaxoSmithKline, by se mělo začít začátkem příštího roku. Firma však musí získat potřebná povolení. Přestože jsou zdravotničtí experti a vědci nadšeni z úspěšných testů vakcíny, netají se s tím, že je ještě dlouhá cesta k tomu, aby se vakcína stala součástí zdravotnického systému a prevence. Vakcína vyvolává silnou imunitní reakci, projevila se u více než čtyř pětin ze 400 dobrovolníků ve věku od osmnácti do šedesáti let. Tato míra ochrany podle firmy překračuje požadavky příslušných zdravotnických úřadů pro registraci očkovací látky a v účinnosti předčí ostatní dosud vyvíjené vakcíny, tedy pro očkování by stačila menší dávka.

Pivovarníci mají kodex péče o pivo v gastronomii

Čeští pivovarníci na své červnové valné hromadě přijali kodex „Péče o pivo v gastronomii“. Kodex, který zpracovala skupina pivovarských expertů Českého svaz pivovarů a sladoven, vznikl na základě požadavku spotřebitelů i prodejců čepovaných nápojů. Obsahuje zásady správné péče o české pivo, aby se jakost piva vyrobeného podle tradičních receptur jednotlivých pivovarů zachovala i při podávání v gastronomických zařízeních, od hospod až po nejluxusnější restaurace. Takto vzniklá norma obsahuje podmínky skladování nepasterizovaného i pasterizovaného piva, specifikuje druhy tlačných médií, pomocí kterých se pivo vytlačuje ze sudů nebo tanků, a také systém sanitace pivních cest. Součástí normy je i problematika čistoty pivního skla a metodika jeho mytí.

Budou platit nová pravidla posuzování míry obtěžování zápachem

Podle nových pravidel bude od 1. srpna postupovat Česká inspekce životního prostředí při kontrolování intenzity zápachu. Lidé se na úřad mohou obrátit, když je obtěžuje zápach například z továren či chovů. Dosud platil limit, při jehož překročení mohla inspekce vyměřit původci zápachu pokutu. Nová vyhláška exaktní limity ruší a zavádí způsob posuzování přípustné míry obtěžování zápachem založený na množství stížností. Obecný emisní limit pachových látek činil 50 pachových jednotek. Znamená to, že zápach překročil limit, když byla rozpoznatelný i po výrazném zředění. Inspektoři přijeli na místo odebrali vzorek vzduchu a v laboratoři pak vzorek ředili až do chvíle, kdy byl ještě rozpoznatelný.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info