Kam zamíří ceny potravin? Zřejmě nahoru

Farmářské výrobní ceny v červenci ve srovnání s týmž měsícem loni vzrostly o 1,4 procenta. Nejvýrazněji - o 11,5 procenta meziročně - podražily rostlinné výrobky. Zvýšily se hlavně ceny brambor. Vyplývá to ze včerejší informace Českého statistického úřadu o vývoji výrobních cen. Ve srovnání s předchozím měsícem, kdy farmáři prudce podražili, ceny v červenci klesly o 6,7 procenta. Levnější bylo ovoce o 17 procent, brambory o 20,5 procenta, zelenina o 40,8 procenta, dále vajíčka, drůbež a mléko. Vzhůru naopak zamířily ceny prasat, olejnin a skotu.

Výrazně vzrostly výrobní ceny v potravinářském průmyslu, meziměsíčně o 0,9 procenta. „Jde s největší pravděpodobností o důsledek dražších energií a pohonných hmot, které se začaly projevovat nejen v cenách výrobců, ale i na pultech obchodníků, to znamená i v inflaci,“ soudí Petr Dufek z ČSOB.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance by však tlaky na růst cen z potravinářského průmyslu měly výrazně zeslábnout, protože ceny zemědělských výrobků meziměsíčně opět poklesly. Rostoucí dopravní náklady a ceny energií se však postupně budou přenášet i do cen na pultech.

Na další riziko upozornil David Marek z Patria Finance. „Prognózy letošní sklizně nejsou v případě obilovin příliš příznivé, což by se mohlo v příštích měsících projevit v cenách mouky a pekárenských výrobků,“ uvedl. Zatím kupujeme potraviny v průměru stále o více než procento levněji než před rokem. Další vývoj si však nikdo netroufá předpovědět.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info