Způsob balení může ovlivnit rychlost kažení hovězího masa
15.08.2006 | APIC-AK
Italští výzkumníci zjistili, že různé způsoby balení mohou ovlivňovat rychlost kažení chlazeného hovězího masa. Hovězí maso je jednou z potravin nejčastěji podléhajících zkáze, což je způsobeno zejména vysokým obsahem vody a značným množstvím povrchových nutrientů. V rámci výzkumu byly použity tři různé metody balení v modifikované atmosféře (MAP) – s použitím vzduchu, resp. s použitím směsi 60 % kyslíku a 40 % oxidu uhličitého, resp. směsi 20 % kyslíku a 40 % oxidu uhličitého, a skladovány při teplotě 5 oC po dobu 14 dnů.
V průběhu skladování bylo maso sledováno z hlediska výskytu Pseudomonas, Enterobacteriaceae, Brochothrix thermosphacta a laktobakterií, a rovněž složení vzduchu. Nejlepší výsledky byly dosaženy při aplikaci druhé varianty, a to v prvních sedmi dnech, přičemž známky kažení byly detektovány pouze v době mezi sedmým a čtrnáctým dnem. Výsledky rovněž naznačily, že každá metoda je příznivá pro jiný druh mikroorganismů.
Výzkumníci se domnívají, že jejich výzkum, první svého druhu, který umožnil zhodnocení diverzity mikrobiálních druhů vyskytujících se v mase během skladování a studium odezvy a adaptability druhů na různé antimikrobiální podmínky budou základem pro zdokonalení a implementaci balicích systémů, určených k prodloužení životnosti masných výrobků. Více informací na adrese http://www.fdin.co.uk/news/index.php.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



