Cukr: Výroba bioetanolu snižuje tlak na trhu

Pěstitelé cukrovky v EU hledí vstříc těžkým časům. Nové uspořádání trhu má za následek nižší hospodářské výsledky, které jsou vyrovnávacími platbami vyrovnávány pouze zčásti. Brusel kromě toho přitáhl brzdu kvót. Že je z tohoto pohledu těžké hledět do budoucnosti ještě optimistcky je pochopitelné. Ale: Existuje záblesk naděje. Experti vidí na mezinárodním trhu s cukrem v delším pohledu cenovou mezeru směrem nahoru. Protože převis nabídky by se měl zmenšit. Již v probíhající sezoně se rýsuje pokles globálních zásob o ca. 2 miliony t ve srovnání s rokem předcházejícím.

- Produkce má činit149 milionů t,

- a spotřeba je vyčíslena na dobrých 151 milionů t.

Tento vývoj, podle analytiků, bude pokračovat a případně i zesilovat. Příčinou toho je očekávaná potřeba alternativních nosičů energie - přitom by mělo zůstat. Skutečně: Stále více zemí větší měrou zvyšuje výrobu bioetanolu. Především v Jižní Americe se již destilují velká množství cukru na pohonné hmoty. Braziie, která se pokládá za tvrdého konkurenta na světovém trhu s cukrem a bietanolem, již zřejmě má problémy s pokrytím svojí vlastní potřeby bioetanolu, protože surovina "cukr" bude v dostatečném množství k dispozici opět až z nové sklizně. Jistě, že "brazilské" poměry nelze jednoduše přenášet na EU. Ale ani skeptici nemohou popírat, že světový trh s cukrem je vzhledem k boomu etanolu pod nižším tlakem. Kromě toho by mělo být jen ještě otázkou času, kdy se také v jiných regionech světa bude cukr využívat k získávání energie, v budoucnu snad také i u nás.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info