Podmínky získání KLASA se zpřísňují

Národní značka kvality KLASA se od prvního zářijového dne bude udělovat podle nových, přísnějších pravidel. Informoval o tom Vilém Frček z tiskového oddělení Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Nejvýznamnější změnou je podle něj požadavek nadstandardní kvalitativní charakteristiky, kterou budou muset výrobky minimálně v jednom znaku vykazovat. Do budoucna by tak díky této podmínce měla být značka KLASA udělována pouze těm potravinářským výrobkům, které jsou na kvalitativně vyšší úrovni ve srovnání s obdobnými, na trhu běžně dostupnými výrobky. „Zpřísněním pravidel pro udílení značky KLASA jsme chtěli reagovat na rostoucí požadavky při hodnocení kvality samotnými spotřebiteli,“ vysvětluje ředitel SZIF Jan Höck.

Podle nových pravidel nebude rovněž možné udělovat značku KLASA výrobkům distribuovaným pod privátní značkou obchodních řetězců či pod značkou společného odbytu. „Na druhou stranu je v  pravidlech uděleno i několik výjimek ze stávajících zákazů. Doposud musely být veškeré výrobky nesoucí značku KLASA prodávány jako balené. Nyní je však udělena výjimka pekařským a cukrářským výrobkům, které nemusí mít spotřebitelské balení, avšak výrobce je povinen označit takové výrobky způsobem, který umožní jejich jednoznačné spojení s výrobcem, názvem výrobku a logem značky KLASA. Nová pravidla rovněž umožňují umístění loga KLASA na velkoobchodní balení potravin,“ uvedl Frček.

Další část pravidel se vztahuje k povinnostem výrobců, kteří o značku KLASA pro své výrobky žádají. K žádosti musí předkládat fotodokumentaci a obal (resp. etiketu) výrobku, laboratorní rozbory a samozřejmě některý z certifikátů dokládajících dodržování bezpečnostních standardů (certifikát ISO, HACCP, BRC nebo IFS). Pravidla také upravují, jak používat logo značky KLASA na obalech oceněných výrobků a rovněž na propagačních materiálech výrobců.

Základní pilíře pravidel pro udělování značky KLASA však zůstávají neměnné. Stále platí, že výrobek musí být zcela vyroben v České republice a musí splňovat stanovenou míru domácích surovin. Masné produkty nesmí obsahovat tzv. separáty. Stejné zůstává i období, na které je značka KLASA udělována, tedy tři roky, po jejichž uplynutí může být vlastnictví značky prodlouženo.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info