Plodiny s vyšší hodnotou

Novinkou jsou jablka s červenou dužninou nebo ječmen s vysokým obsahem rozpustné vlákniny využitelný přímo nebo do přípravků s vysokým obsahem beta-glukanů.

Jablka s červenou dužninou

Jablka s červenou dužninoubohaté na antioxidanty (vysokou koncentrací antocyaninu) jsou výsledkem výzkumu a šlechtění novozélandského Hort Research. Lze předpokládat, že se jedná o počátek vývoje rostlinných odrůd netradičních barev a chutí na základě předběžného zjištění genetického kódu. V r. 1996 poskytla společnost pěstitelům vyšlechtěný strom kiwi s označením Hort16A s plody se zářivě žlutou dužninou (prodávané pod značkou „ZespriTM Gold“), které již znamenaly mnohamilionový úspěch. Spotřebitelé jsou ochotni za takové produkty zaplatit podstatně vyšší cenu.

Při výzkumu jablek byla použita databáze sekvencí DNA, podle níž byl identifikován gen zodpovědný za změnu barvy na červenou. Tím se urychlil proces šlechtění, jehož výsledkem je ideální kombinace chuti a vzhledu. Aplikací nejnovějších technik vědy o genomech, bude společnost moci nabídnout pěstitelům nové stromy během 5 až 6 let. Nejedná se o proces genetického inženýrství - vědci sami geny nemodifikují, jedná se u urychlení procesu šlechtění na základě dostatečných informací.

Na 2006 IFT Food Expo vystavovala společnost Hort Research nápoj ze šťávy červených jablek. Tato komerčně zaměřená výzkumná společnost je plně ve vlastnictví novozélandské vlády, je financována z veřejných prostředků a z partnerských vztahů s firmami na celém světě. Organizace aktivně vyhledává nové strategické komerční spolupracovníky na trhu s ovocem, potravinami a prostředky pro zdraví. Její výzkumný program zahrnuje široké spektrum oblastí od analýz na bázi bioprocesů, přes vývoj přírodních barviv a příchutí po senzorické hodnocení.

Ječmen s vysokým obsahem rozpustné vlákniny

Ječmen Sustagrain (voskový) vyšlechtěný v ConAgra Food Ingredients (Omaha, Nebraska) má přirozeně vysoký obsah vlákniny (před 30 %) a nízký obsah škrobů, takže má nejnižší glykemický index z komerčně dostupných odrůd. Téměř 50 % vlákniny tvoří beta-glukany snižující cholesterol, což znamená že obsahuje téměř třikrát více rozpustné vlákniny než obvyklý oves (přirozeně bohatý na beta-glukany). Využití tohoto ječmene je možné do chleba, těstovin, snídaňových cereálií, energetických tyčinek, polévek i jako alternativa do rýžových pokrmů.

Tato obilovina může být zdrojem významných funkčních složek. Ve výzkumném zařízení amerického ministerstva zemědělství USDA v Agricultural Research Service byla vyvinuta náhražka tuku z ovsa a ječmene C-Trim . Některé funkční vlastnosti tuků jsou nahrazeny vysokým obsahem vlákniny, zvláštní přednostíjsou přítomné beta-glukany.

V Poly Cell Technologies vyvinuli koncentrovaný beta-glukan Barley Ballance, který obsahuje přes 23 % beta-glukanů, což je šestkrát více než obvyklé přípravky z ovsa či ječmene. Působí příznivě v trávicím traktu a je výhodný při sestavování výrobků s nízkým glykemickým indexem. Vyznačuje se zvýšenou želírovací schopností, nízkým obsahem tuků a lahodnou chutí a vůní, která nemá nepříznivý vliv na chuť potravin a nápojů a snižuje okorávání výrobků. Výhodou vysoké koncentrace je nízká potřebná dávka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info