Japonci mají robota, který umí rozeznávat víno
08.09.2006 | Mladá fronta Dnes
Schopnost rozeznat dobré víno od špatného, z malého doušku určit jeho značku a doporučit k ní vhodný sýr je devizou prvotřídních sommeliérů. V Japonsku to nyní dokáže i robot, kterého představila firma NEC System Technologies. Nový robot, na němž vědci pracovali dva roky, umí rozpoznat desítky různých vín, sýrů a předkrmů. "Roboti dokážou dnes různé věci... My jsme se ale rozhodli zaměřit na víno, protože nám to připadalo jako opravdová výzva," uvedl k vynálezu Hideo Šimacu, ředitel výzkumné laboratoře společnosti.
Robot je zelenobílý, otáčí hlavou, a když promluví, rozsvítí se mu ústa. "Ochutnávání" však probíhá jinde, díky zařízení vysílajícímu infračervené záření z levé paže robota.
Každé jídlo má svůj unikátní "otisk prstu". Robot využívá tato data k identifikaci zkoumané látky přímo na místě, vysvětlil Šimacu. Když víno identifikuje, oznámí dětským hláskem jeho značku a doplní jednu dvě poznámky k jeho chuti. Navrhne rovněž, jaký pokrm by se k němu nejlépe hodil. Podle Šimaca by mohl být robot naprogramován tak, aby rozpoznal značky vín, kterým dává přednost jeho majitel. Vzhledem k tomu, že analyzuje chemické složení vína a jídla, může také varovat svého majitele o možných zdravotních rizicích spojených s konzumací příslušného pokrmu, třeba decentně upozornit na jeho tučnost či slanost.
Schopnosti robota mají i jiné uplatnění než při degustaci vína. Když kupříkladu robot dostal k analýze tři zralá, stejně vypadající jablka, dokázal, aniž si kousl, správně určit, které je nejsladší. Sommeliéři se přesto o zaměstnání zatím obávat nemusí.
Z tisícovek vín na trzích dokáže robot rozpoznat pouhých několik desítek. S jejich určováním má také více problémů poté, co je lahev otevřena a víno začne dýchat a podléhat chemickým změnám. U předmětů, které nezná, dělá robot prý přímo ostudné chyby. Když mu jeden z novinářů dal před senzor svou ruku, identifikoval ji údajně jako slaninu.
Šedesáticentimetrový robot přijde navíc velmi draho. "Koupit si ho by stálo jako nové auto," říká Šimacu. "Chtěli bychom cenu srazit na 1000 dolarů či méně za chuťový senzor, pokud ho máme uvést na trh," dodává Šimacu.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



