Ekologové varují před stopami chemikálií v evropském jídle

Spotřebitelům napříč Evropou jsou předkládány sýry, ryby i řada dalších potravin, v nichž jsou stopy potenciálně škodlivých průmyslových chemikálií. V dnešním prohlášení to uvedla organizace na ochranu přírody WWF, kterou cituje agentura AP. Údaje WWF jsou založené na testech provedených v supermarketech v Británii, Itálii, Španělsku, Řecku, Švédsku, Finsku a Polsku. "Testy zjistily potenciálně škodlivé syntetické chemikálie ve všech analyzovaných vzorcích," uvedla WWF. Jde například o ftaláty v olivovém oleji, sýrech a masu či zakázané organochlorové pesticidy v rybách a sobím mase. Organizace uvedla, že spotřebitelé kvůli těmto látkám nemusejí nutně onemocnět, ale vyjádřila obavu z případného dlouhodobého dopadu i velmi malého množství chemikálií zejména na těhotné ženy a malé děti.

Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info