EU se nelíbí indická cla na alkohol

Evropská komise upozornila Indii na diskriminační systém cel už na začátku léta. Tento týden podá oficiální stížnost k WTO. Vývozy vína a tvrdého alkoholu z EU do Indie už léta narážejí na stejný problém: vysoká cla. Ta se pohybují mezi 177% a 540% v závislosti na ceně komodity. Export alkoholu do této miliardové velmoci je tak pouhou kapkou v moři ve srovnání s jeho celkovým objemem. Například u vína je souhrnný vývoz roven 4 miliardám eur. Export do Indie ale čítá pouhé 4 miliony. To se má teď změnit.

„Je to vážná věc. Jejich systém není slučitelný s pravidly WTO. Indické bariéry obchodu znamenají jasné porušení mezinárodních závazků,“ řekl po jednání v Dillí minulý pátek komisař pro obchod Mandelson. Nejedná se však pouze o alkohol. V celém sektoru služeb představuje podíl exportu EU do Indie jen 1,5%, u zboží 1%. To je podle EK hluboko pod potenciálem.

Po krachu jednání o omezování tarifních i netarifních překážek ve světovém obchodu letos v červnu se EU zaměřila na bilaterální rozhovory. Upozornila Indii na nepřiměřené bariéry obchodu a dala ji 2 měsíce na napravení situace. „I přes horečné úsilí zástupců evropských podnikatelů, představitelů vlád členských zemí i EK je pokrok v jednání velmi omezený,“ zní oficiální stanovisko EU.

Financial Times však upozorňují, že malý objem obchodu s tvrdým alkoholem a vínem může být zčásti způsoben místními specifiky. Jako příklad uvádí vysoké letní teploty na většině území Indie, které značně komplikují skladování vína, nebo nechuť mnoha Indů k pití související s kulturou země. To se ale rychle mění s tím, jak do indických měst proniká západní životní styl.

WTO se musí ke stížnosti EU vyjádřit nejpozději do 18 měsíců.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info