Sojové jogurty pomáhají proti cukrovce
29.11.2006 | Aktuálně.cz
Sojové jogurty, především ty s ovocnou složkou, mají příznivý vliv na cukrovku 2. typu a na vysoký krevní tlak. Přestože lidem s cukrovkou se většinou doporučuje vyhýbat se sladkým jídlům, sojové jogurty a některé mléčné jogurty s vysokým podílem ovoce regulují enzymy, které mají vliv na hladinu cukru v krvi, říká zpráva uveřejněné v časopisu Journal of Food Biochemistry. "Zdravá strava by se měla stát součástí celkové léčby," prohlásil Kalidas Shetty z University of Massachusetts Amherst.
Sojový jogurt má více fenolů
Cukrovku 2. typu, kterou trpí více než 15 milionů Američanů a kolem 150 milionů lidí po celém světě, charakterizuje abnormální zvýšení krevních cukrů hned po jídle. Tento efekt, kterému se říká hyperglykémie, ničí tepny, játra, srdce, oči a nervy.
Shetty spolu se svým týmem studoval určité rostlinné sloučeniny ovlivňující enzymy, na které působí antidiabetika, zejména alfa-amylázu a alfa-glukosidázu. Vědci zkoumali výskyt antioxidantů a fenolů v různých druzích jogurtů. Testy v laboratoři potvrdily, že sojový borůvkový jogurt měl výrazný vliv na všechny tři enzymy. Určitý vliv měl i broskvový a jahodový jogurt. Nejvyšší obsah fenolů a antioxidantů měl sojový jogurt bez příchutě.
Změna stravování je nezbytná
Sojový jogurt měl také největší vliv na potlačování enzymu ACE, který způsobuje zužování tepen a zvyšuje krevní tlak. Shetty upozorňuje, že cukrovka 2. typu se nejčastěji vyskytuje mezi chudými vrstvami, především mezi Afroameričany. "Efektivní změny ve stravování jsou pro léčbu této nemoci naprosto zásadní. Potraviny s vyšším obsahem ochranných antioxidantů hrají při léčbě důležitou roli," prohlásil Shetty.
"Konzumace ovoce a zeleniny spolu s pravidelným cvičením může působit jako prevence cukrovky i vysokého tlaku."

Tweet



