Pivovary mají málo kvalitního sladu

Pivovarníci řeší složitý problém. Na trhu je totiž nebývale málo kvalitního ječmene. Kvalita sladovnického ječmene, ze kterého se vyrábí slad, a tak je základní surovinou pro výrobu piva, je podle odborníků nejhorší za posledních padesát let.

Cena ječmene proto pravděpodobně poroste. Plzeňský Prazdroj už kvůli tomu v říjnu zdražil.

"Při zdražení jsme zohlednili vyšší ceny ječmene i stále rostoucí ceny energií," uvedl Marek Hlavica z oddělení komunikace Plzeňského Prazdroje. Ječmen bude nutné kvůli jeho horší kvalitě déle upravovat, tím se prodlouží celý varný proces piva. "Sníží se celková kapacita výroby," uvedl Hlavica.

Špatnou úrodu ječmene má na svědomí vytrvalý déšť, který do Česka přišel začátkem srpna a zničil polovinu úrody.

"Z hlediska kvality je úroda nejhorší za padesát let," říká obchodní ředitel Sladoven Soufflet Dušan Falge. Sladovny Soufflet dodávají už hotový slad například pivovaru Staropramen. Sladovny podle Falgeho nakoupí šedesát procent ječmene v Česku, zbytek dovezou pravděpodobně ze Slovenska.

Dovezené suroviny pro výrobu piva by v budoucnu neměly používat pivovary, které chtějí na svých výrobcích nosit označení České pivo. Za ně nyní bojují naši zástupci v Bruselu. Pivo s tímto označením by mělo být vyrobeno výhradně z českých surovin.

Podle šéfa Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého však nemusí být suroviny výhradně z Česka. Jde prý o to, zda je vhodná pro výrobu českého piva. "Odrůdu musí schválit Výzkumný ústav pivovarnický a sladovnický," řekl Veselý.

Podle zemědělského analytika Petra Havla se dá očekávat, že ceny ječmene i dalších obilovin letos porostou. V porovnání s loňským rokem už vzrostly o dvacet až třicet procent. "Ceny obilovin žene nahoru také velká poptávka po biopalivech," vysvětlil Havel.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info