Listerióza: kontroly jídla v celé ČR

Úřady dnes kvůli nebezpečné bakterii listerióze zahájily v celé republice rozsáhlou kontrolu potravinářských firem, distributorů i prodejců. Ta se zaměřuje na to, zda potravinářské firmy, distributoři a prodejci dodržují předpisy a neohrožují spotřebitele touto nebezpečnou nemocí. Do terénu dnes vyrazily desítky hygieniků i odborníků ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS).

Experti minulý týden objevili bakterii způsobující listeriózu v sýru Baladur od společnosti Prom-Prodej a v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta. Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. "My v Praze jsme k tomu přišli jako slepí k houslím," řekl dnes ČTK jednatel Lahůdek Palma Robert Říha. Firma si podle něj zmíněné saláty pro Moravu nechává dělat u Nových lahůdek Sixta v Ostravě, aby ušetřila dopravní náklady. Prodává je ale pod vlastní hlavičkou.

Máme všechno v pořádku, hájí se firma

To byl prý i případ závadných výrobků, které pocházely z výrobny spolupracující společnosti. "My prostě máme všechno v pořádku. Teď ještě máme nějaké kontroly, ty nám potvrzují to naše stanovisko," uvedl Říha. Firma přesto zpřísňuje opatření a dělá odběry vzorků. Celá záležitost je podle Říhy špatnou reklamou a například řetězec Globus vrací firmě hermelínový salát.

"Inspektoři SZPI sledují jednak ty tři potraviny, u kterých se bakterie listeriózy prokázaly, kontrolují se však rovněž některé další potraviny. Dohledává se také zpětně, zda nebyly porušeny hygienické předpisy při přepravě a prodeji závadných potravin," řekl ČTK mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Odebrané vzorky se podle něj posílají do pražské laboratoře, výsledky budou známy do několika dnů. "Do pátku provedeme jen na jihu Moravy kolem 70 kontrol. Zatím ale není určeno, kdy kontroly skončí, takže mohou pokračovat i dále. Mimo to pokračujeme v běžných kontrolách na základě podnětů od spotřebitelů," dodal Klemeš.

Nebezpečnou bakterii sami nepoznáte

Spotřebitelům ale nelze dát vodítko pro rozpoznání bakterie v potravinách, řekl ČT24 Petr Cuhra ze státní potravinářské inspekce. "Listerie okem viditelná není, potravina může na pohled vypadat zcela v pořádku, a přitom může být kontaminována," sdělil Cuhra.

Mluvčí SVS Josef Duben ČTK řekl, že do kontrolní akce se zapojilo také několik desítek pracovníků všech 14 veterinárních správ a kontrolují potravinářské výrobny. "Kontroly jsou zaměřené zejména na zpracovny, výrobny měkkých zrajících sýrů a také fermentovaných uzenin či tlačenek," uvedl Duben.

V listopadu byla na Moravě hlášena tři úmrtí pacientů s prokázaným výskytem bakterií Listerie monocytogenes.

Ve stejném měsíci zemřel i novorozenec, u jehož matky byla prokázána listerióza při současném chronickém onemocnění imunitního systému. Vedle toho se onemocnění listeriózou vyskytlo u 17 lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezonnímu výskytu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info