Potravinářská barviva: požadavek na údaje ve věci hodnocení
19.12.2006 | MZe ČR
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) učinil dne 7. prosince 2006 výzvu týkající se údajů o potravinářských barvivech jako součást opětného systematického hodnocení všech potravinářských přídatných látek povolených v Evropské unii. O tuto práci, při které bude EFSA přihlížet k novým informacím, které budou k dispozici od doby, kde bylo uskutečněno původní hodnocení a při které bude dávat velký důraz na potravinářská barviva, byl Úřad požádán Evropskou komisí v zájmu ochrany spotřebitelů. EFSA bude poskytovat vědecká doporučení týkající se barviv od počátku roku 2007. Požadavek na tyto údaje směřuje ke všem zúčastněným stranám, které vlastní důležité informace, jež by měly být do dalšího přehodnocování zahrnuty.
Aby byla zajištěna vysoká úroveň ochrany spotřebitelů, jsou všechny povolené potravinářské přídatné látky v EU hodnoceny z hlediska jejich bezpečnosti1 a evropská legislativa týkající se potravinářských přídatných látek2 požaduje, aby byly tyto látky v případě potřeby kdykoliv přehodnoceny z hlediska měnících se podmínek použití a nových vědeckých informací. EFSA byl Evropskou komisí pověřen k provádění systematického přehodnocování povolených potravinářských přídatných látek za účelem zajištění pravidelného hodnocení bezpečnosti všech těchto přídatných látek s ohledem na nejnovější studie a nová průkazná fakta týkající se těchto látek.
Podle požadavku Komise budou vysokou prioritou činnosti EFSA barviva, protože tyto látky byly mezi prvními přídatnými látkami hodnocenými v rámci evropské legislativy, a od uskutečnění původních hodnocení je k dispozici několik nových studií. Vzhledem k těmto skutečnostem má být během příštích měsíců příslušnou vědeckou komisí EFSA3 znovu hodnoceno přibližně 45 látek určených k barvení potravin.
EFSA se zaměří na zjišťování a shromažďování těchto údajů o těchto látkách: údajů o bezpečnosti, které nebyly vzaty do úvahy v původních hodnoceních; informace o užití v jídlech, o čistotě potravinářských barviv a výrobních postupů. Kromě národních úřadů bezpečnosti potravin budou požadavky na údaje adresovány zejména na výrobce a další zainteresované strany. EFSA přímo kontaktoval všechny zúčastněné s požadavkem na takové údaje a zveřejnil otevřenou výzvu na svých webových stránkách.
______________________________
Poznámky pro editory:
Legislativa Společenství týkající se potravinářských přídatných látek sestává z jedné rámcové směrnice a tří specifických směrnic (týkající se barviv, sladidel a ostatních potravinářských přídatných látek). Základním principem je skutečnost, že mohou být používány pouze ty přídatné látky, které jsou výslovně povoleny. Nové potravinářské přídatné látky procházejí před tím, než jsou povoleny hodnocením své bezpečnosti, které provádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Více informací o otázkách regulace naleznete na webových stránkách Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele Evropské komise: http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/additives/comm_legisl_en.htm.
Kontakty pro mediální dotazy:
E-mail: Press@efsa.europa.eu
Carola Sondermann, vedoucí tiskového oddělení (senior press officer)
Tel: + 39 0521 036 294
Mob: + 39 347 997 8005
nebo
Anne-Laure Gassin, ředitelka pro komunikaci EFSA (EFSA communications director)
Tel: + 39 0521 036 248
Mob: + 39 348 640 3434
____________________
1 Hodnocení původně vedl dřívější Vědecký výbor pro potraviny (SCF) při Evropské komisi.
2 Směrnice 89/107EEC z 21. prosince 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkající se potravinářských přídatných látek povolených pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě: viz http://ec.europe.eu/food/food/chemicalsafety/additives/comm_legisl_en.htm.
3 Vědecká komise pro potravinářské přídatné látky, látky určené k aromatizaci, pomocné látky a materiály přicházející do styku s potravinami (AFC Panel)
Další články v kategorii
- Dohoda o NGT umožní rychlejší vývoj plodin odolných vůči klimatu (10.12.2025)
- Chlebovické brambory – Farma Libora Janečky – vítěz soutěže Farma roku 2025 (10.12.2025)
- Zpráva o stavu lesa 2024: méně nahodilých těžeb, více přirozené obnovy (10.12.2025)
- Praha připravila i letos kampaň proti drastickému zacházení s kapry před Vánoci (10.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 09. 12. 2025 (10.12.2025)
- Letiště v Heraklionu obnovilo provoz, který v pondělí narušil protest zemědělců (09.12.2025)
- Téměř na třetině stanic padly teplotní rekordy (09.12.2025)
- Světový den půdy upozorňuje na biodiverzitu i hrozbu eroze (09.12.2025)
- Do Lužických hor se vrátily divoké kočky. Fotopasti ukázaly koťata (09.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)

Tweet



