Boj o pomazánkové máslo pokračuje

Nevzdáme snahu uhájit u Evropské komise pomazánkové máslo. Výrobku hrozí, že se bude muset přejmenovat, protože neodpovídá normám EU pro označení máslo. Ministerstvo zemědělství podle mluvčího Hugo Roldána pošle Evropské komisi dopis shrnující české argumenty; další jednání by se měla konat koncem ledna. "Není to ztraceno", řekl Roldán. EU zařazuje do skupiny másel, včetně polotučných a nízkotučných, jen takové výrobky, u nichž podíl tuku dosahuje stanovený podíl. Pomazánkové máslo, vyráběné unikátní tuzemskou technologií zmáselňování smetany, má ale podíl tuku nižší.

V minulosti předpis EU umožňoval udělení výjimky; později byl ale novelizován a výjimky nyní již prakticky nejsou možné. Podle Roldána komise českou žádost o výjimku, podanou po vstupu do EU, zamítla letos na jaře. Názvu se nechce vzdát ani Potravinářská komora. "Trváme na tom, že chceme pomazánkové máslo zachovat", řekl prezident PK Jar oslav Camplík. Výrobek je podle něj na trhu mnoho let, a má vysokou přidanou hodnotu. Navíc pomáhá řešit problémy s přebytky másla, které se musí intervenčně vykupovat. Přejmenování by znamenalo nejen dodatečné náklady výrobců, ale zřejmě by dočasně zhoršilo pozici výrobku na trhu.

Pokud EU českou snahu o zachování pomazánkového másla nevyslyší, zůstane podle Camplíka jediná cesta, a to napadnout předpis jako diskriminační. Buď totiž měly být zrušeny všechny výjimky, anebo se měla možnost jejich udělení zachovat. Například ve Španělsku mají výrobek nesoucí v názvu máslo, přestože požadované parametry také nesplňuje, podotkl Camplík. Pokud by Česko neuspělo, muselo by se pomazánkové máslo přejmenovat například na mléčnou pomazánku. Platilo by přitom zřejmě přechodné období do konce příštího roku pro současné obaly. V Česku se podle statistik vyrobí ročně zhruba devět tisíc tun pomazánkových másel a jejich produkce každoročně stoupá.

Miloslav VORLÍČEK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info