Odboráři ze Setuzy hledali pomoc pro firmu u Gandaloviče

Odboráři z ústecké Setuzy dnes hledali pomoc u ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče, který je současně poslancem ODS za Ústecký kraj. Odborový předák Jan Judl ČTK řekl, že firma se kvůli exekuci dostává do finančních potíží a hrozí jí krach. Gandalovič odborářům slíbil, že o situaci bude informovat ministryni zemědělství a premiéra.

Na první pololetí příštího roku přišla Setuza o značnou část dodávek do hypermarketů, a tím i o stovky milionů korun. Napsal to dnešní Ústecký deník. Ohrožuje to pracovní místa v provozu margarínů, řekl listu Judl. Výroba se podle něj sníží zhruba o 30 procent. Na úkor Setuzy se do hypermarketů dostala konkurence ze západní Evropy, uvedl deník.

Zaměstnanci Setuzy, kterých je 700 v Ústí nad Labem a 300 v Olomouci, se bojí propouštění. "Firma je opravdu exekucí ohrožena, proto jsme se obrátili na ministra Gandaloviče," řekl ČTK Judl. Jedním z řešení by podle Judla bylo odvolání exekuce.

Gandalovič považuje situaci Setuzy za závažnou. Zástupci odborářů ho informovali o negativním dopadu exekuce na chod firmy i do života jejích jednotlivých zaměstnanců. Řada z nich si například nemůže vzít ani úvěr jen proto, že dělá v Setuze. "Obecně můžu říci, že je to velký problém, a budeme muset najít nějaké řešení co nejrychleji v lednu," řekl ČTK Gandalovič. Hlasoval prý pro exekuci, protože to bylo podle něj nejméně špatné z problematických řešení.

Společnost Setuza nabídla v úterý státu 850 milionů korun za to, že s ní urovná všechny spory. Stát se s potravinářskou firmou pře kvůli čtyřmiliardové pohledávce, kterou uplatňuje Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). V polovině listopadu na návrh státu soud nařídil na Setuzu exekuci. Podle ministerstva zemědělství je ale suma nedostatečná, protože pohledávka je mnohem vyšší.

Předseda představenstva Setuzy František Janů tvrdí, že "jde o nabídku, která je na samé hranici ekonomické únosnosti Setuzy." V případě, že na nabídku stát kývne, musel by se podnik zadlužit. Jeho zástupci také poukazují na to, že na základě znaleckých posudků byla pohledávka převedena mezi Českou konsolidační agenturou a PGRLF za 465 milionů korun. Nejvyšší nabídka v letošním tendru na její prodej pak činila 815 milionů korun. Tendr byl nakonec zrušen.

Pohledávka, kterou vůči Setuze uplatňuje PGRLF, vznikla v devadesátých letech, kdy si společnost půjčila u Investiční a poštovní banky. Pro jejím krachu pohledávku nakonec převzala Česká konsolidační agentura a posléze PGRLF. Setuza se dluh pokoušela vyřešit tím, že koupila takzvanou Nemethovu pohledávku a vzájemně ji započetla. S tím ale stát nesouhlasí a celý případ nyní řeší soud.

Image1.jpg

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info