Souhrn událostí uplynulého dne - 21. 12. 2006

EU se dohodla na nových kvótách rybolovu pro příští rok

Zástupci členských zemí EU se dnes časně ráno dohodli na kvótách rybolovu pro příští rok. Vzhledem k řadě kompromisních ústupků od původních požadavků evropského komisaře Joe Borga se však nepodařilo prosadit takové limity, které by zajistily skutečnou ochranu ohrožených druhů ryb. Zejména klíčový požadavek na snížení kvót lovu severomořských tresek se nakonec proti původnímu návrhu 25 procent v dosažené dohodě snížil na 14 až 15 procent. Treska tak zůstává ohroženým druhem.

Odklad zahájení Programu rozvoje venkova zamezí možnosti čerpání dotací

Nečekané rozhodnutí Ministerstva zemědělství ČR o odložení zahájení Programu rozvoje venkova (PRV) znemožní novým ekologickým zemědělcům čerpat v příštím roce v rámci tohoto programu dotace. Ani v budoucnu nebude mít PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců možnost tyto skutečnosti přímo ovlivňovat, neboť jeho zástupce nebyl jmenován do monitorovacího výboru PRV. To vše je v rozporu s vládou přijatým Akčním plánem rozvoje ekologického zemědělství.

Podle PK v příštím roce porostou ceny potravin

Prezident Potravinářské komory ČR (PK) Jaroslav Camplík „rozhodně nečeká, že by měly v příštím roce na tuzemském trhu stagnovat nebo klesat ceny potravin. Uvedl to na prosincové Snídani PK s novináři. Podle jeho slov bude na vývoj cen působit celá řada faktorů. „Jedním z rozhodujících jsou ceny energií a pohonných hmot, které nejenže stoupaly, ale v příštím roce i nadále stoupat budou a je zřejmé, že tohle se nedá stále překonávat zvyšováním produktivity práce a snižováním nákladů. Naše podniky v tom udělaly velký kus práce, i když nechci říci, že tam už žádné rezervy nejsou,“ říká prezident.

Prostředky na pokračování sanace ilegální skládky v Libčanech jsou již k dispozici

Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP) uzavřelo smlouvu s Královéhradeckým krajem na využití finančních prostředků ve výši 14 miliónů korun určených k odstranění odpadů v obci Libčany, které poskytlo z kapitoly resortu. Informoval o tom dnes ředitel vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar. Prostředky budou podle něj použity na provedení analýzy rizik v souvislosti s neoprávněným užíváním areálu bývalé provozovny společnosti Vertex Libčany a k financování nezbytných opatření pro uložení různých odpadů a nebezpečných látek, které se v areálu nacházejí. Oprávněným orgánem pro nakládání s těmito prostředky je Statutární město Hradec Králové. Čerpání prostředků na uvedené účely je limitováno 31. srpnem 2007.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info