V lesnické asociaci bylo zemětřesení

V České asociaci podnikatelů v lesním hospodářství nastaly ve středu 20. prosince vážné změny ve vedení i v kursu. Dosavadního prezidenta Josefa Horáka vystřídal Pavel Indra z Lesní společnosti Hanušovice. Pod jeho vedením asociace opustila postoj tolerantního vyčkávání na výsledky tendrů Lesů ČR a připojila se k jejich kritikům. Ty dosud reprezentovala jiná podnikatelská skupina v čele se Sdružením podnikatelů lesního hospodářství při Agrární komoře.

Sdružení mluví především za firmy, které vykonávají lesnické práce na základě výběrových řízení z let 2004 a 2005, jež nebyla organizována podle zákona o zadávání zakázek a jsou tudíž antimonopolním úřadem, Evropskou komisí i současným managementem Lesů ČR považovány za neplatné od samého počátku. Přestože mezi oběma organizacemi podnikatelů v lesním hospodářství až dosud panovaly principiální neshody, nyní obě zpochybňují probíhající výběrová řízení Lesů ČR.

ČAPLH zpochybňuje sám výpočet, který vedl Lesy ČR k výběru té které nabídky, a je znepokojena nedostatkem údajů, podle kterých by to bylo možné ověřit. Zpochybňuje oprávněnost účasti dvou lesníků v kolegiu generálního ředitele Lesů ČR vzhledem k jejich předchozím podnikatelským aktivitám. Asociaci se nezamlouvají ani užitá kriteria výběru a nemožnost kontroly, zda volba nepadla na nabídku s dumpingovými cenami.

Znovu vrací na pořad dne i zpětný odkup dříví od těžebních firem prostřednictvím společnosti, která je s padesáti procent soukromá. Asociace výběrová řízení přímo nezavrhuje, ale vyzývá vedení Lesů ČR k opatřením, směřujícím k trvalé kontrole, k dodržování zákonem stanovených podmínek a k maximální otevřenosti.

Čestmír Klos

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info