Podle PK v příštím roce porostou ceny potravin

Prezident Potravinářské komory ČR (PK) Jaroslav Camplík „rozhodně nečeká, že by měly v příštím roce na tuzemském trhu stagnovat nebo klesat ceny potravin. Uvedl to na prosincové Snídani PK s novináři. Podle jeho slov bude na vývoj cen působit celá řada faktorů. „Jedním z rozhodujících jsou ceny energií a pohonných hmot, které nejenže stoupaly, ale v příštím roce i nadále stoupat budou a je zřejmé, že tohle se nedá stále překonávat zvyšováním produktivity práce a snižováním nákladů. Naše podniky v tom udělaly velký kus práce, i když nechci říci, že tam už žádné rezervy nejsou,“ říká prezident.

Potravináři mají také podle jeho slov obavu, že porostou i ceny zemědělských surovin, například kvůli biopalivům. To, že se i v ČR začnou od roku 2007 ve zvýšené míře produkovat biopaliva, může mít přitom celou řadu vedlejších efektů. „Například bude nedostatek některých surovin, již dnes cítíme tlak na nárůst cen řepky,“ informoval Camplík.

Velký cenový skok neočekává prezident v případě pšenice, zato vývoj cen cukrovky a cukru „nedokáže zatím nikdo odhadnout“. „Díky uzavření třech cukrovarů společností Eastern Sugar bude mít ČR nedostatečnou kapacitu pro vlastní výrobu cukru, a bude-li se vyrábět z řepy biolíh, může to způsobit další problém, nedostatek potravinářského lihu. Výrobci alkoholu již začali dovážet líh ze zahraničí, zatím je o čtyři koruny za litr dražší než tuzemská produkce. Důsledky produkce biopaliv se začala podle jeho slov už zabývat také Evropská konfederace výrobců potravin a nápojového průmyslu (CIAA), kde již podle prezidenta vznikla příslušná analytická skupina.

Podle Camplíka bude v příštím roce vývoj cen potravin v ČR rozdílný v růzých oborech, průměrný nárůst cen by se měl pohybovat kolem pěti procent. Svou roli by mohl sehrát, spíše však dlouhodobě, neustále rostoucí kurz české měny. „Kdyby posilování koruny dále a významně pokračovalo, bude to znamenat další tlak na konkurenceschopnost našeho zboží, protože dovážené zboží bude levnější, a naopak naši exportéři budou mít obtížnější pozici při svém uplatnění na zahraničních trzích. Není to tedy pro nás nic příjemného,“ uzavřel prezident.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info